Mikor először hallottam Helkáról, – a Balaton hercegnőjéről, – éppen Nyulász Pétertől, a mű szerzőjétől – nem néztem utána a legendának. Később aztán,  mire a kezembe vehettem a művet, s ez lényegesen később történt, utánanéztem. Sorra jelentek meg akkoriban méltató írások róla, amiket igyekeztem csak fél szemmel átfutni (itt vannak összegyűjtve), nehogy befolyásoljanak az olvasáskor,  szóval azt biztosan tudtam, hogy mennyire jó és hiánypótló alkotás született.

Helka nem csupán témájában (balatoni legenda-, és mondakör), de kivitelezésében is egy helyhez kötődő, hiszen mind a szerző, mind az illusztrátor, mind a kiadó (Betűtészta) Budakeszi illetőségű.

A regény lebilincselő, izgalmas, az ifjúsági irodalomban használatos krimielemekkel élve deríti ki a mondabeli főhősök lánya, Helka, a múltbeli történeteket. Mindehhez kapunk még egy pergő, mégis itt-ott lírai, a célközönségnek megfelelő hosszúságú mondatokból építkező nyelvezetet. És, ha már célközönség, egyáltalán nem csupán a célzott 8-12 évesek számára érthető a regény, felolvasva élvezik az 5-8 évesek is. Például Tramini és Furmint miatt, akik a beszélő nevük mellett vicces alakok is, ők azon túl, hogy egészen fiatalkák, (még nincsenek száz évesek sem!) állandóan a palacsintán és túrógombócon vitáznak, (ami mellesleg keretbe foglalja a történetet). Sőt még Kamort, a Bakony nyugalmazott varázslóját is képesek szorult helyzetbe hozni.

Hogy ki és miért nyugalmazta Kamort, mert varázspálca nélkül ő is nehezebben tud varázsolni, – akárcsak Dumbledore, vagy Gandalf a botja nélkül – ahhoz tessék elolvasni a könyvet, s az is ki fog derülni, hogy Sió, a Balaton tündére miért vonult szintúgy nyugalomba. Ez persze nekünk csak jó, mert megalkotta a gyümölcslevet.  Lovász Andreának a Star Wars jutott eszébe, de ezt a poént én nem lövöm le, mert annyira jól ül; viszont én is filmes példát hoznék, de a Vili a verebet, mert engem Sió éppenséggel Verbénára emlékeztet, főképp, hogy a történet végén átadva Helkának az Arany Buzogányt, hatalma jelképét, elhajózik Nemere kapitánnyal.

Az összes szereplő remekül megrajzolt, karakteres, és bár könnyen eldönthető hovatartozásuk a jó-rossz oppozíciójában, mégis árnyalt, élő jellemeket teremtett a szerző. Külön erény a beszélő nevek sokasága (Mordizár, Pipere, Granadír marsall stb.), az hogy éppen a két manó segítségével jó néhány vicces szójáték akad, de mégsem uralja el öncélúan a narratívát.

” – Láttátok azt a tűzbombázást?
– Mi az, hogy láttuk, mi csináltuk! – méltatlankodott Kabak. – Nem emlékszel, hogyan tudunk lángot fújni?
– Én igen! – rikantott Furmint. – Ti vagytok a balatoni lángosok!” (292.p.)

De nem bújhat ki a szerző a bőréből, így akad néhány szókincs- és ismeretfejlesztő név, utalás is, amelyeknek illdomos utánanézni. Mégsem válik didaktikussá.  Nem véletlenül emlegettem persze Dumbledore alakját, mert a Kamortól kapott varázsnapló, ami önálló értelemmel bír, így nyújtva segítséget Helkának és Csiperke/Cipriánnak nagyon a Titkok kamrája naplójára hajaz, csak éppen pozitív oldalról.

Az eredeti Fáy-regét, és Lipták Gábor mondavilágából ismert legendákat is jól adagolva ismerhetjük meg, számos a történetből adódó vicces-fiktív eredetmagyarázattal egyetemben.

Akadt néhány negatívuma is a regénynek.

Hiába a gyönyörű térkép a borító belső ívein, a szövegen belül Helka és Ciprián jövés-menése a Balaton körül a szövegben időben és térben is kusza, helyenként követhetetlen. Legfőképpen szerintem is a közbeékelődő, fokozatosan feltáruló mondák által adott magyarázatok miatt követhető nehezen. (lásd)

A másik, hogy Bohony Beatrix gyönyörű borítója után kissé csalódást keltő a belső illusztrációk fekete-fehér kiállítása.

És itt is azt éreztem, amit egyébként sok más újabb kortárs ifjúsági és gyerekeknek szánt szöveg  esetében is, hogy lecsapott a vége. Mintha a társadalmi tolerancia jegyében félnénk a mesebeli gonoszok drasztikus megbüntetésétől is. Bár éppenséggel a Helka esetében máról is lehet szó…

Rengeteg lehetőség rejlik a történetben, balatoni mondakincsben, reméljük tollvégre vagy éppen klaviatúrára kívánkozik majd a szerzőnél.

Akit érdekel: utánakutathat a balatoni regéknek.

Hírdetés