Mivel Hajnink épp dolgozik, így csak néhány linket küldött, hogy szemezgessek a francia gyerekkönyvkínálatból helyette. Kis túlzással azóta itt ülök, és tobzódom a képekben és a válogatásban.

Nagyon sok könyvet szeretnék megmutatni, de maradok az első leginkább figyelemfelkeltő ötnél.

Amikor a Colette című könyvet megláttam egyből nagyon megtetszett. Chiara Arsego és Aymeric Vincenot könyve egy idős hölgyről szól, akinek a szemüvege és a rövidlátása miatt különleges kalandban lesz része. Az állatkertből megszökött állat természetesen a hölgynél köt ki.

A könyv – a francia bloggerek szerint -, azért is különleges, mert humorosan dolgozza fel az öregkorral járó furcsaságokat, nehézségeket, nem didaktikus, a felnőttek számára is élvezetes olvasmány. A színei talán helyenként túl mélyek, túl komorak, de a képek gyönyörűek.

Olvass utána!

Auteur : Aymeric VINCENOT
Chiara ARSEGO
Illustrateur : Chiara ARSEGO
Éditeur : OCEAN JEUNESSE

Már sehogyse tudom letagadni, hogy farkas-rajongó vagyok. Olivier Tallec és Nadine Brun-Cosme könyveiről olvashatsz nálam.

Eric Pintus, a szerző és Rémi Salliard, az illusztrátor (az ő nevét érdemes megjegyezni, gyönyörű és különleges könyveket csinál) ezúttal az éhségről, koplalásról mesél.

Egy kiéhezett farkas csapdába esik, egy nyuszi talál rá, aki végre bosszút állhat… klasszikus szituáció, a kötet azonban mégis többről szól. Arról, hogy a verbális bántalmazás (nyuszi kontra farkas) milyen károkat okozhat, és arról, hogy talán mégsem a káröröm a legszebb öröm.

Auteur : Pierre DELYE
Illustrateur : Cécile HUDRISIER
Éditeur : DIDIER JEUNESSE

Eredetileg minden elefántot Bertrandnak hívtak, de mivel ez cseppet sem volt praktikus, ezért megoldást kezdtek keresni a problémára. Eközben a könyv komikus helyzeteken, félreértéseken keresztül  céloz a társadalmunkra és annak visszásságaira.

Egyébként a kötetet itt is a témában rejlő lehetőségek, és az illusztrátor egyéb vicces-komoly munkái miatt ajánlom szeretettel.

Auteur : Edouard MANCEAU
Illustrateur : Edouard MANCEAU
Éditeur : Milan

Na ez az a könyv, amit egészen kicsi gyerekek kezébe is lehet adni! Hugó idén nem mehetett nyaralni, ezért a kis láma barátjával a házukban kelnek útra, ott aztán a nagyszerű és kalandos tájak megismerése közben újabb barátokat is szereznek, például Mirzát, a kanalat, vagy Frot-ot a fogkefét. De a teáskanna ábrázolása, ami ha jól láttam végigkíséri néhány oldalon Hugót, nagyon ötletes.

Itt találsz még képeket hozzá.

Florie Saint-Val

Relié. Septembre 2011.
ISBN 978-2-35289-125-3

Fogadj örökbe! – Panda kölyök című inkább foglalkoztatót, mint könyvet javaslom utoljára.

Fel lehet építeni a kis panda házikóját és egyebeket, mindemellett felhívja a figyelmet a veszélyeztetett és kizsákmányolt állatfajokra. Van gorillás, csivavás, perzsa cicás, tyranoszaurus rexes változatban is. Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért értem ezekre a kizsákmányoltságot. Gondoljatok csak egy pillanatra bele, a folyton tökéletesített génállományú állatfajok, a maximális fajtisztaságra való törekvés talán nem állatkínzás, rasszizmus vagy a természeti törvények felborítása?

Ne értsetek félre, nem a nemesítés, vagy a fajtaőrzés, örökítés ellen szólok. De bizonyos kor fölött érdemes a gyerekekkel is szót váltani a sokszínűségről és változatosságról, ami embernél, állatnál egyaránt fontos. Miközben barkácsolunk erről lehet például beszélgetni.

Reklámok