Újonnan útjára induló rovatunkban megkíséreljük listába szedni a kortárs magyar gyerekirodalom szerzőit, és illusztrátorait. (A listák jelentőségéről érdemes Umberto Eco és/vagy Nóri írását elolvasni.) Most a szerzők közül mutatunk be egyet.

Elsőként – ragaszkodva a saját hagyományainkhoz -, Bátky Andrást, az indulásunkkor is elsőként megrecenzált, kifaggatott, és a Mesemustra rovatunkba is elsőként szöveget adó szerzőnket mutatjuk be nektek, már csak azért is, hogy a figyelmetekbe ajánlhassuk a Generál Press Kiadó gondozásában, Takács Mari képeivel megjelenő Morci című új könyvét.

BÁTKY ANDRÁS

Lovász Andrea:

A magyar gyerekirodalom aktuális kalandora: a Meseművek igazgatója, kellékese, takarítója, fesztiválszervező és író egy személyben. Pipogya, a budapesti medve 2010-es megjelenése óta tartatik számon a gyerekkönyvesek között, és igen sikergyanús pályafutást jósolnak neki.
Pipogya atyja (apukája?) ugyanis csöppet sem mackós tempóban írta /írja meg új történeteit, és jó érzékkel aktuálisan divatos témákat választ. Szövegeinek ritmusa éppen ugyanolyan lendületes, mint a szerző maga. Ebbe a lelkes száguldozásba belefér némi sutaság, esetlenség
és kis orra bukások is, de a humor mindig kisegíti a szorult helyzetből a hősöket, a szerzőt és az olvasókat is. Bátky András komolytalanságát azért kéretik nagyon is komolyan venni!

Hamar Nóri:

Pipogya nem akármilyen medve. Pipogya nemcsak afféle mindennapi medvehős. Pipogyának már csak a puszta léte is, egyszerűen az a tény, hogy él, hogy van, rendkívüli. Merthogy közöttünk él, pontosabban Budapesten, de észrevehetetlenül. Pipogyával és vadállat barátaival megduplázódik a világ: lesz egy látható, emberek lakta, és egy emberszem számára láthatatlan. És mert az élet ugye tele van varázslatokkal, átjárhatóvá válik a két világ, amiből persze semmi jó nem származik, hacsak azt nem vesszük számba, hogy az izgalom a tetőfokára hág, az olvasót beszippantják az események, és a megoldásig (fellélegzésig) el sem engedik.

A nagyszerű humorú, lendületes tollforgató, izgalmas történeteket kiagyaló, titkos, de egészséges hangvételű társadalomkritikus és regénymesemondó Bátky András két könyve kell a fentebb vázolt olvasásélményhez: Pipogya, a budapesti medve valamint a Pipogya és a Városvédő Szent. Mindkettőt Gyöngyösi Adrienn illusztrációi teszik még élvezetesebbé: ő az, aki Pipogyáékat “meglátta” és láttatja (nagy örömünkre) velünk is.

Kicsik és nagyok, olvassátok, lapozzátok!

Hírdetés