PÁSZTOHY PANKA

Paulovkin Boglárka

Pásztohy Panka a MOME-n végzett – ami akkor még iparművészeti néven futott -, animáció szakra járt, ami nagyon jól tükröződik is figuráin, témakezelésén.Ezt a vonalat erősíti részben a használt számítógépes technika is, amivel dolgozik. Az egykori anekdota ezzel kapcsolatban az, hogy azért lett a meghatározó technikája Pankának a komputergrafika, mert a költözés-házépítés-komfortosítás zökkenői közepette képtelenség lett volna a hagyományos „kézi” technikákat elővenni, használni. Talán ma már a ház állapota és az azóta ügyes, alkotó nagylánnyá nőtt Lili lánya is lehetővé tenné, hogy a könyvcsináláshoz is előkerüljenek a festékek, ecsetek, de mára Pankának szinte védjegy ez az időközben teljesen kiforrottá vált képi világ. Stílusa, munkái jó példái annak, hogy a számítógépes technika nem zárja ki, hogy valami míves grafikai alkotás legyen. Az egyszerű kontúros formákat szívesen gazdagítja kész felületekkel.

Kép forrása: www.prae.hu

Egy másik tévhit a számítógépes illusztrációval kapcsolatban, hogy „rikító” színvilágú. Ezt is megcáfolja Pásztohy Panka nagyon finoman hangolt, egyéni színpalettája: a zsenge almazöldtől az orgonaliláig válogatott színei képesek megmelengetni a dizájnra fogékony édesanyák szívét. Panka másik nagy „trükkje”, hogy a figurái kimondottan kedvesek és szerethetők – szemük óriási, arcukon bájos fintorok, mozdulataik egyszerűek, de kifejezőek.

Kevesen tudják, de az illusztráció művészetében nagyon fontos a jól megválasztott jelenet, szcéna. Talán az animációs múlt miatt, talán „csak úgy”, Pásztohy Panka remek érzékkel választja meg az általa illusztrált történetekben, hogy melyik jelenetet láttassa.

Németh Eszter

Panka volt az első kortárs magyar illusztrátor, akire felfigyeltem. Kedves, szerethető, vidám alakjai nélkül elképzelhetetlen lenne Berg Judit Csiribí és Panka sorozata, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy egy kisgyermek első képes mesekönyve legyen. A rajzfilmek világához közel álló, mégis egyéni illusztrációk és a szöveg megfelelő arányától lesz ideális kötet a hosszabbodó esti mesélésekhez. Azok a kicsik, akik az általa illusztrált lapozókon, vagy a Hóc, hóc katona felújított változatán cseperednek, az ismerős képi világ láttán még könnyebben gyűrik le hosszabb mesék jelentette kihívásokat.

Ha pedig – érthető módon – kitartunk e vizualitás mellett, akkor nyúljunk bátran a Tündér a vonaton című Bálint Ágnes kötet után. Amennyiben változatosabb képi látványt kínálnánk csemeténknek, akkor megfelelő ugródeszka lehet a Holnap Kiadó gondozásában megjelent Tersánszky-kötet, A rejtelmes bábu.
A fentiek mellett Panka képei ismerősek lehetnek gyerekújságok, folyóiratok lapjairól is.
Kihagyhatatlan, megkerülhetetlen illusztrátora a mai magyar gyermekkönyvkiadásnak.
Mi szeretjük, jó szívvel ajánljuk munkáit nektek is!

Kata: Szerkesztői zárszóként  még egy kis belső információ lelkes olvasóinknak. Pankától a minap tudtuk meg, hogy már alig várja, hogy elővehesse a tíz éve dobozba zárt ecseteket, és elmehessen festéket venni, mert bizony a régiek már beszáradtak. Minket, és ezzel valamennyi olvasónkat pedig megörvendeztetett egy kedves békával, akit csak tőlünk, csak itt, és csak most, a szerdai nyilvánosságra hozataltól 24 óráig nagyméretben, nyomtatóbarát verzióban letölthettek oldalunkról. Karácsonyi ajándékötletnek sem utolsó egy szépen keretezett, kedves brekegi a falra, íróasztalra, éjjeliszekrényre.

 

Reklámok