BERG JUDIT

Lovász Andrea

Ha van a kortárs gyerekirodalomnak first lady-je (a Mr. President címet ugyanis nem tudnám egyértelműen odaítélni most éppen senkinek), akkor ő az. Kitartó munkával szerezte meg ezt a rangot, és rendelkezik az ehhez szükséges eleganciával is.

Merthogy a teremtő fantáziának és a fondorlatos cselekménybonyolításnak az a változata, amit művel, mindig grammra pontosan kimért és aránylik a célközönség életkorához. A tudatos, szigorú komponáltság pedig természetesen nem látszik/nem látszódhat: a szöveg folyamatosan sziporkázik és lenyűgöz. Az egerek, Rumini & Tsi eközben mammut-óriássá nőtték ki magukat (bocs, a képzavarért:)), egyre nagyobb és lelkesebb a rajongótáboruk – világra álmodójuk mesélő kedve pedig kiapadhatatlannak tűnik.
Nálam azért a pelevári bazár összes csodakütyüje és Datolyapart legnagyobb bűverejű kamandukja máig sem múlja felül a Cipelő cicák zoknifájának varázslatát…

© Kálmán Anna

Németh Eszter

Csak bólogatni tudok a firts lady-re. Így van.

Először jöttek a tündérek, olyannyira beköltöztek, hogy elvittük a német fordítást az óvodába is, sőt a lányom a jelmezbálon is Panka volt, a Csiribí és Panka sorozat tündérlánya. Aztán jöttek a macskák, Várnai Zsuzsa cicáinak a nyomán, felénk azóta is ki-, be- és körbevándorolnak a baráti körben. A Hisztimesék manóját is naponta kiebrudaljuk. Ezek után beköltöztek az egerek, népszerűségüket mi sem mutatja jobban, mint, hogy a jogaroknak lába kélt, egerestül.
Végezetül mi is Maszatosak lettünk, mondhatni naponta. Élvezzük! Hamarosan pedig bizonyosan megesszük a Meselevest. A dinókon még gondolkodom, bár egészen aprók, hát remélhetőleg nem tesznek kárt az otthonunkban, üdítő újdonságnak pedig kitűnőek lesznek. Lesznek? Lesznek.
Arról meg ne is beszéljünk, hogy a kitűnően megválasztott illusztrátorok osztatlan családi kedvencekké avanzsálódtak.

Egyszóval örömmel csapom rá a TESZTELVE, ERŐSEN AJÁNLOTT! feliratot a könyvekre.

Berg Judit honlapjáról

  • Csiribí és Panka (Micsoda idő, Tündér biciklin, Tündérváros, Tündérnaptár, Tündérzene) ill. Pásztohy Panka
  • Cipelő cicák a városban, hátizsákban, cirkuszban ill. Agócs Írisz
  • Hisztimesék, Meseleves ill. Gévai Csilla
  • Maszat játszik, épít, alszik, doktor, számol ill. Agócs Írisz
  • Mesék a Tejúton túlról ill. Gévai Csilla
  • Két kis dinó a zsírkrétakorban ill. Kőszeghy Csilla
  • Rumini, és a négy jogar, Zúzmaragyarmaton, Datolyaparton +Galléros Fecó naplója ill. Kálmán Anna
Hírdetés