Egy tizenéves lányt és egy tíz év alatti nagyobbacska kislányt nevelő családnak állítottam össze ezt a csomagot.

Timo Parvela és Virpi Talvitie művei olyan gyerekkönyvek, amelyeket én felnőtteknek is ajánlok. Anyának a Körhintát, a tizenéves lányának a Mérleghintát. De remélem mindkettőjüknek annyira fog tetszeni a saját könyvük, hogy el fogják olvasni a másik részt is. Minden anya sokat foglalkozik az idővel és nemcsak a ráncok miatt, hanem mert csak egy pár keze van.

A Körhinta Fazék és Felicián barátságát követi. Az olvasás során többször gondoljuk végig, hogy mire elég egy másodperc, egy perc, egy óra, egy nap, egy hét, egy hónap, egy év. Néhány kiragadott mondat: „Egy másodperc alatt van idő elmosolyodni.” „Egy perc alatt a mosoly másokra is átragad.” „Egy hét alatt az erőlködésből munka lesz.” „Egy hónap alatt összeveszel és kibékülsz a barátoddal.” Van egy frappáns mondat, amely „kiszól” a felnőttnek: „Egy egész évig csak az amerikaiak mosolyognak.” A mű befejezetlen, legalábbis a szöveg szintjén. Csordultig telik harmóniával anya lelke ettől a könyvtől. Bővebb ajánlónkat itt lelitek.

Timo Parvela – Virpi Talvitie: Körhinta, 2250.-

A tizenéves lánynak ajánlom a fenti kötetet megelőző, első részt, a Mérleghintát. Erről részletes ajánlónk ezen a linken olvasható. Röviden: Pi, a főszereplő mérleghintázni szeretne, társat, barátot keres. Jegyzetfüzetébe írja gondolatait, amelyek a felnőtteknek igazából közhelynek tűnnek, a gyerekeknek azonban olyan életigazságokat mondanak ki, amelyeket nemcsak Pi, a kis medve, hanem ők is megtapasztalnak: „Nem minden barátod szeret hintázni” vagy „A legkisebbel is kell hintázni”. Vagy a merész megállapítás: „Képtelenség hintázni, ha a másik teljesen hülye.” Rendkívül harmonikusak az illusztrációk, például a csapdában úgy néz szembe egymással a két főszereplő, hogy közben egymás tükörképei. És remek csattanóval ér véget ez a rész.

Timo Parvela – Virpi Talvitie: Mérleghinta, 2250 Ft

Piskolti Bernadett – Kárpáti Tibor: Pápaszem, 1390.-

fiatalabb lánynak a Pápaszem című, szójátékokra épülő könyvet ajándékoznám. Remek a humora, a magyar nyelv gazdagságát Kárpáti Tibor illusztrációi teszik szó szerint láthatóvá. Igazából hamar átlapozható, de ez attól függ, mennyi idő alatt  képes az agy összekapcsolni a szót vagy a szókapcsolatot az illusztrációval. A fel- és ráismerés örömét nyújtja a könyv. Újra és újra kinyittatja magát. A csalódás elkerülése végett: ez nem mese, hanem játék és humor, vagy játékos humor.

Apa

Adele Faber – Elaine Mazlish:  Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje, 2850 Ft

Apának a szigor kiküszöbölésére a Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje című gyermeknevelési könyvet ajánlom. A könyv képregény stílusban különböző gyakorlatokat is tartalmaz, amelyekről azt gyanítom, hogy néhány apa nem fogja elvégezni. Ettől függetlenül az esetek  szolgálhatnak mintául, hogy hogyan lehet akár a serdülő nagylánnyal megbeszélni a problémákat közvetlenül, anélkül, hogy mondjuk az anyának fel kellene vállalnia a közvetítő szerepét. Persze, anyának is hasznára válik, ha elolvassa a könyvet (és jut ideje a gyakorlatok elvégzésére) hiszen az ő saját elvárásait, kifogásait is meg kell beszélnie a lányaival. Növelni fogja a családi harmóniát, ha sikerül az gyakorlatba ültetni az olvasottakat.

A “Harmónia” könyvcsomag ára: 8.990+100 Ft

Összesen: 9.090.-

+ Csimota ajándékkönyv a megrendelőnek:

Benedek Elek-Rippl Renáta: A csúnya királyfi és a szép királykisasszony  (eredeti ára: 2.200 Forint)

További ajándék:

A 100 forintot a Csimota Könyvkiadó 2100 forinttal egészíti ki, és egy példányt ajándékoz a könyvből a Grund Alapítványnak is.

Hírdetés