Kun Fruzsina

 

Paulovkin Boglárka

Kun Fruzsina 1976-ban született, és a pécsi Művészeti Szakközépiskola kerámia szakának elvégzése után a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán szerzett diplomát. Fruzsi első nagy megjelenései a Gianni Rodari mesék (Halló, itt apu beszél, 2002, és Torta az égen, 2003, Minerva Nova) voltak. Különleges módon, az oldalak szélén helyezte el az illusztrációkat, szűkebbre szabva így a szövegdobozt minden egyes oldalon – megújítva ezáltal a megszokott kép-szöveg elrendezést. Egyedi az a rá jellemző  stílus is, melyben az intenzív színvilág a vonal érzékenységével párosul; jellemzője, hogy sok-sok rajzolt ”keresővonallal” határolja az egyébként festett figurákat.
Sok, igényesen illusztrált munkája közül kiemelkedik Nádori Lídiával közös, Sárkány a lépcsőházban (2008, Naphegy) című könyve. A kiadót is dicséri az illusztrátornak nyújtott alkotói szabadság, és a hosszabb szöveg mellett az illusztrációnak adott szokatlanul nagy tér. Olyan különeleges képeskönyv jött így létre, amelynek a terjedelme sokszorosan meghaladja a nagyvilágban bárhol megszokott ún. „picture book” terjedelmét. A festői, érzékeny, dupla oldalas alkotások a képek nyelvén fogalmaznak meg egy újabb réteget az egyébként is több szinten értelmezhető történetekhez.
Fruzsina fantasztikus festői képességekkel bír, színpalettája magával ragadó, figurái kifejezők, de nem a klasszikus értelemben “cukik” vagy szépek. Nem aranyos, hanem valódi emberalakokat teremt, igazi karaktereket. Gyakran dolgozik alapozott farostra, de nem idegen tőle a számítógépes képalkotás sem.
Nem véletlen, hogy napjainkban nagyon foglalkoztatott illusztrátor, a közelmúltban számos kiadványt jegyez, gondoljunk csak Závada Pál mesegyűjteményére (Harminchárom szlovák népmese, Magvető, 2010.), vagy a Két egér kalandjai sorozat legfrissebben megjelent Fekete-fehér című kötetére (Aula.info, 2011.).

Simon Réka Zsuzsanna

 2008 októberében az Anno Mesebolt megnyitóját Kun Fruzsina meseillusztrációinak kiállításával ünnepelték.  Akkor csodálhattam meg először a munkáit.  Azóta rendszeresen követem, mikor, milyen gyerekkönyv jelenik meg az ő illusztrációival. Fruzsina világa tobzódik a színekben, tele van élettel, mozgással, kedvesség és báj árad minden figurából. Kiváló szövegláttatóként mindig tud újat mutatni, kifogyhatatlan az ötletekből.  Rajzai minden alkalommal meglepetésekben gazdag képi világot formáznak.  Az oldalakra be- és kisétáló alakjai felejthetetlenné teszik a könyvböngészést.

Külön élmény vizsgálgatni a különféle bogarait, madarait, az általa megálmodott házakat, utcákat, belső tereket, szelíd tekintetű karaktereket. Neki köszönhetjük többek között Jász Attila Angyalfogójának szívmelengető égi és földi lényeit,  (Koinónia, 2008.), Jeli Viktória-Tasnádi István Rozijának különleges csillagjegyeit, no és a felejthetetlen csíkos zoknis, pirospozsgás arcú, jól fésült hátú plakátsünt (Rozi az égen, Pagony, 2010), Nádori Lídia nagyon szerethető Jancsiját (Sárkány a lépcsőházban, Naphegy, 2008.).

Munkái minden korosztály számára nagy élményt nyújthatnak. Illusztrációit kifejezetten ajánlom apróknak és gyermeklelkű felnőtteknek is.

Az alábbi kép pedig Fruzsi ajándéka kedves olvasóinknak: a cikk megjelenésétől számítva 24 órán át szabadon letölthető:

Reklámok