Mindenki, de tényleg mindenki arra panaszkodik, hogy rohan, repül, pörög az élete, és ettől lihegés van, jajj-nemgyőzöm van, idegbaj van és mélabú. Mindenki mintha egyszerre, egyszólamban kiáltaná: hé, idő, megállj, hé, világ lassulj, hé, naptár, ne moccanj. Na jó, igazatok van, a “mindenki” (csak) metafora, és ráadásul már a mindenki se a régi, hiszen soraiból kiléptek a keresni indulók. Ők az eltűnt idő nyomába eredtek, s úgy tűnik, sikerülni látszik számukra legalább kicsi szigeteiben, töredékeiben, parányi rezdüléseiben találni meg az itt-és-most jóízű pillanatait.

A panaszkodóknak és az őket elhagyni vágyóknak, köztük leginkább a kisgyerekes családoknak ajánlom szeretettel “a meglelt idő nyomában” csomagot, és kívánom, hogy az élet ne omoljon rájuk, barátkozzanak inkább szépen össze.

A “Szerintem mindenki maradjon otthon vasárnap délután” c. könyvet (írta Kiss Ottó, illusztrálta Baranyai András, kiadta a Csodaceruza) a szülőknek ajánlom. Olyan könyv ez, amit gyorsan el lehet olvasni (terjedelménél, de főleg nyelvi lüktetésénél fogva), és aztán biztosan nem lehet gyorsan ráfeledkezni. Hálló István a kisember főhős felfújódik, és elrepül, majd olyannyira beleszeret a repkedésbe, hogy félő, lemarad saját és családja életéről. A groteszk röhejes és egyben keserű hangján egy bravúros tanmese szól az otthon töltött vasárnap délutánok létjogosultságáról. (A könyvről legtartalmasabban Lovász Andrea ír, itt: http://csodaceruza.hu/?p=424). (1690 Ft)

A “Momo” című könyvet (írta Michael Ende, fordította Kalász Márton, kiadta a Móra) szintén a szülőknek ajánlom, ugyanakkor remek közös családi olvasmány is lehet belőle, ha van iskolás gyerek a családban. A fantasy irodalom egyik legkiemelkedőbb alkotása ez a meseregény. Főhőse Momo, aki nem akármilyen kislány. Szülők nélkül él, mégsem egyedül, rengeteg barátja van, kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek egyaránt. Keresik őt, mert senki nincs, aki úgy tud hallgatni, meghallgatni, és ezzel érteni, megérteni mint Momo. És Momo az, aki megmenti az embereket, és visszaszerzi nekik az elveszett időt. (2190 Ft)

A “Hol lakik az idő?” (írta Vladimir Skutina, illusztrálta Marie-José Sacré, fordította Szigethy Katalin, kiadta a Naphegy Kiadó) című könyvet óvodás és kisiskolás gyerekeknek ajánlom, mert szerintem nincs köztük olyan, aki ne tapasztalta volna meg, milyen az, amikor a felnőtteknek nincs rájuk idejük. Ezzel a tapasztalattal segít megbírkózni a könyv, és közben az is kiderül, miért nem lehet az időt megállítani, miért nincs belőle több… vagy lehet talán mégis? Lehet, hogy nem ellenségünk, hanem nagy segítőnk, ösztönzőnk az idő? (További részletek itt: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2010-12-15+00%3A00%3A00/vladimir-skutina-hol-lakik-az-ido). (2250 Ft)

És ha már mindent elolvastatok, nézzétek meg esetleg újra a Hahó, Öcsit! Nem csak mint filmtörténeti dokumentum érdekes a film, hanem szép íveléssel lezárja a témát, s a fentebb említett három könyvvel összhangban azt üzeni: az idő meglelhető. Szóval, van remény.

Az “A meglelt idő nyomában ” könyvcsomag ára: 6.130+100 Ft

Összesen: 6.230.-

+ Csimota ajándékkönyv a megrendelőnek:

Agnés Lacor – Gwen Le Gac: Lili (eredeti ára: 1.990 Forint)

 

 

 

 

További ajándék:

A 100 forintot a Csimota Könyvkiadó 1890 forinttal egészíti ki, és egy példányt ajándékoz a könyvből a Grund Alapítványnak is.

Hírdetés