Jánosi Andrea

 

Paulovkin Boglárka:

A Kolozsvári Képzőművészeti Egyetemen szerzett egyetemi diplomát, majd a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem fotóművészet, filmművészet, média szakán tanult, és diplomázott 2008-ban.

Figyelemre méltó munkáit elsősorban a történelmi várakat, városokat bemutató, méltán híres Kincses Képeskönyv sorozatból ismerhetjük (Marosvásárhely, Kolozsvár, Segesvár, Visegrád – Koinónia Kiadó ). A részletgazdagon megfestett nagy tablók, amelyekkel e könyveket illusztrálta, könnyen ámulatba ejtik a gyermeki szemet.

Fedőfesték, ecset: festői látásmód, az eszköz adta maximális részletgazdagsággal. Felnőttet, gyereket egyaránt lázba hoznak a nagy fantáziával megfestett, történelmileg hű köntösbe bújtatott jelenetek. Az illusztráció készítésekor nem csupán a szövegre hagyatkozik, hanem ő maga is elképzel, kitalál jeleneteket: hétköznapi eseményekkel varázsolja élővé a korabeli tájat, várost, piacteret. A római katona a fegyverét tisztítja a sátor előtt, másutt libatolvajok zaklatják fel a kedélyeket, a pályaudvar bombázását rémülten figyeli az összebújó anya és gyereke. Jánosi Andrea otthon van a történelmi hűség és a fantázia birodalmában: alaposan tanulmányozza az ábrázolt kort, korszakot, és hűen adja vissza, hogy hogyan nézett ki egy adott ember, egy hely, de akár a legegyszerűbb tárgy is egy bizonyos korban. Az így készült képeken a gyermekek elkalandoznak, és ez, akárcsak egy böngésző, hatékonyan fejleszti az ifjú olvasók készségeit.

Veress Gyöngyi:

Jánosi Andrea olyannyira az én generációm, hogy annak idején bolyaisként belopakodtunk egy-két órájukra heccből, a Művészeti Líceumba. Persze, csak a gimnázium legelején, amikor még viccesen hatott a tétova, rácsodálkozó tanártekintet, amely nem ismeri fel a nem oda tartozó elemeket, csak gyanít…

Ami a Tisztelt Olvasót illeti, nos, az Ő becses tudatába minden valószínűséggel Kincses Képeskönyv sorozattal robbant be Jánosi Andrea, hiszen ő az illusztrátora, a szöveget pedig Zágoni Balazs illetve Zágoni Bálint jegyzik. A sorozat legelső darabja, a Kolozsvár, 2007-ben Szép Könyv díjas lett a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron.

A fiatal illusztrátor frappáns, a legapróbb részletekig kidolgozott, rajzban elbeszélt városismertetői, közös múltunk állomásai: Kolozsvár, Marosvásárhely, Visegrád, Segesvár – valami újítást, friss lendületet hoztak magukkal, sőt, úgy vélem, hogy divatot csináltak, és gyerekek közelibbé varázsolták a történelemleckét. Mi több, a lecke élvezet lett, amelybe felnőttként is bármikor belelapozunk. Ha engem kérdeznek: kötelező.

Es végre valami, ami fordított irányba terjeszkedett, és nem az eddig megszokott trendnek megfelelően. Előkészületben: Brassó, Budapest, Bukarest, Debrecen, Nagyszeben, Nagyvárad, Pécs, Temesvár. Egyelőre.

Andrea pedig egyre csak dolgozik, tavaly többek között Kányádi Sándor jiddis népköltészeti fordításait illusztrálta, jövőre pedig Voicu Bojan meséskötetéhez jelenik meg több tucat rajza. Sőt rajzolóként egy többszörösen díjazott animációt is jegyez, ez Felméri Cecília „Mátyás, Mátyás” című animációs dokumentumfilmje.

Itt pedig a kép, amit Anditól kaptunk, töltsétek le ma, és gyönyörködjetek benne ti is minden nap: