Cécile Roumiguière és Benjamin Lacombe könyve, a La niña silencio (A csendkislány) legelőször Franciaországban jelent meg L’enfant silence címmel a Editions du Seuil kiadónál 2008-ban.

I2011- ben a spanyolországi Edelvies Kiadó gondolt egy nagyot, és Elena del Amo nagyszerű fordításában novemberben kiadta a könyvet. 2011-ben ez a negyedik könyv, amit Lacombe az Edelvivesnek illusztrált.


Ez a 24 oldalas, kisméretű könyv a kiadó minialbum sorozatának része. Nemcsak képi világát tekintve figyelemre méltó alkotás, hanem a választott téma miatt is. Olyasmire hívja fel a figyelmet, ami tabu, amiről szinte alig esik szó, és amire súlyosságából adódóan nagyon oda kéne figyelnünk: a gyerekek bántalmazása.
Benjamin Lacombe az édesanyjának ajánlja a könyvet:

“Édesanyámnak, aki mindennap a csendgyerekeknek segít, hogy megszólaljanak.”

A történet főszereplője egy kislány, aki egy farkastanyán, farkasok között él. Az allegória nem is lehetne találóbb!

Amikor a többi iskolás gyerek nyugodtan, vidáman tér haza, a csendkislánynak a sötétség, a félelem, a fájdalom útján kell hazabandukolnia. Az ő útja a csend, a titok útja, csak a fejében zakatol ugyanaz a mondóka:

“Á mint álom, B mint babusgasd, C mint cinke…”

Két típusú napot ismer: pirosat és kéket.

A kék napokon jó a farkastanyában lenni. Sült gesztenye illata terjed, és a félelem is megpihen kicsit, nem követi őt a falak között. Milyen jó lenne, ha mindig csak kék napok lennének.

A piros napokon a farkasok megállás nélkül üvöltenek, izzadt testük melege nyomasztó. A piros napokon a szív apró darabokra esik szét. A csendkislány azt hiszi, a borzalom miatta nem csitul, önmagát hibáztatja. Biztosan ő tett valami nagyon rosszat, hogy ezt érdemelte. A titok  súlyos, nagyon fáj, de nem szabad elmondania senkinek, mert mi lenne vele a farkasok nélkül. Meg kell őket védenie mindenáron. Ha megtörné a csendet, elvinnék őt a farkastanyáról.

Az iskolában a tanár néni illata olyan, mint a pirítósé. Megsejti a kislány titkát, közelségével próbálja oldani a szorongását. A kislány félkész rajza tetszik a tanár néninek, kedvesen dicséri, biztatja őt. És egyszerre kibukik a szó,  a régóta bolyongó, a bezárt, a rejtett. Egyre több szó talál utat, egyre több mondat. A titok végre áttöri a csend falát.

Benjamin Lacombe a tőle megszokott módon, magas fokon láttat. A könyv minden oldala lenyűgöző és egyben szívbemarkoló is. A csendkislány tekintetéből szavakkal kimondhatatlan szomorúság és fájdalom árad.

Nem emlékszem, hogy valaha láttam volna ilyen szomorú gyerekszemet, tekintetet, és ilyen mozdulatlan, mély bánatot gyerekkönyvben. A csendkislány egy bevarrt szájú babát szorongat. A könyv végén a kislány maga oldja ki a levarrt szálakat.

A könyvben a piros szín dominál, Lacombe néhol nagyon erős, sötét árnyalatokat használ. Hatalmas teremtőerővel bír ez a Lacombe-világ.

Az eredeti, francia szöveget nem ismerem, de a spanyol fordítás könnyed, finom mondatszövésű, megható. Elena del Amo az illusztrációkhoz illő formában göngyölíti a rövid cselekményszálat.


Ezen a világon minden gyereknek joga van a szeretetteljes, nyugodt, bántalmazások nélküli, méltóságteljes élethez. Gondtalan mindennapokat kellene biztosítanunk a számukra. Vagy legalábbis ezen dolgoznunk mindennap. Fontos tudatában lennünk, hogy farkasok léteznek, és közöttünk is élnek. A gyerekeknek is beszélnünk kell a létükről.
Ez a könyv figyelemfelkeltő, figyelemráirányító célzattal bír, de ugyanakkor köszönet is mond mindazoknak, akik segítik a bántalmazott gyerekeket.
Cécile Roumiguière és Benjamin Lacombe művét minden nyelven ismertté kellene tenni!

Lacombe Pillangószeretők című könyvéről itt olvashatsz.