Fotó: Várkonyi Péter

Szegedi Katalin 

Paulovkin Boglárka:

Szegedi Katalin a Magyar Iparművészeti Főiskolán diplomázott 1989-ben. Már ekkor megjelent tőle a piacon egy olyan Tarot-kártya csomag, amely az akkor megszokott esztétikai minőségekhez egyáltalán nem hasonlított. Korszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint a nemrégiben történt ismételt kiadás. Később az „Ipar” Mesterképző Intézetben egyetemi szintű diplomát szerzett alkalmazott grafika – könyvtervezés szakon.
Már pályája elején is megfigyelhetőek voltak ma is meghatározó stílusjegyei, a különös gonddal megteremtett egyéni figurák, kezdetben a hosszúkás, gótikus nőalakok. A General Press Kiadó gondozásában megjelent könyvei (Ludwig Bechstein Az elvarázsolt királykisasszony, Petre Ispirescu A hegyek tündére és Alekszej Tolsztoj Aranykulcsocska című kötetek) 2001-ben,  2003-ban és 2005-ben elnyerték a magyar könyvszakma egyik legnagyobb elismerését, a Szép Magyar Könyv versenyen első helyezést a gyermekkönyvek kategóriájában. 2005-ben elnyerte az „Év Illusztrátora” címet is elnyerte Autonóm művész, saját belső világát és látomásait nagy tehetséggel állítja az alkalmazott műfaj szolgálatába.
Számos technikával dolgozik az akvarelltől a kollázsig, így mindig képes a szöveghez esszenciáját megjeleníteni képein.
Az utóbbi években inkább a kollázs a leginkább meghatározó technikája (Vigyázat, hamisítják!) ebben egyszerűen mesteri. Sokszor tárgyakat is készít, és az azokról készített fotó lesz a képi anyag, de az alapvetően síkszerű képekben is fel-felbukkan egy-egy kis csipke, rusztikus kartonpapír, tollacska.
Egyik személyes kedvencem G. Szász Ilona A Mindentvarró Tű című meséjének illusztrációja, amelyben korabeli fotók részleteit és korhű tárgyakat csempészett a kollázsokba, hogy  a képekben is megteremtse a szöveg hangulatát. Az így alkotott teljesen egyedi látványt egyszerre finom és humoros, megidéző és mai, összességében igazi posztmodern remekmű.
Bár legutóbbi nagy sikerű szerzői könyve, a Lenka – akinek a figuráját azonnal a szívébe zárta kicsi és nagy –, ismert tőle az Álomcirkusz című szerzői könyv is, amelyik egyik első kiemelkedő munkája volt. E könyvek nagy lehetősége – és vélhetően ebben rejlik sikerük kulcsa is –, hogy a saját szöveg az illusztrátori belső víziói teljes megmutatására ad alkalmat. A Lenka is bátor, lezser, artisztikus, eredeti – amit bizony könnyebb a saját egyéni projektekben “megcsinálni”, könnyebben elfogadja kiadó, közönség egyaránt.
Gótikus nőalakjaitól mára eljutottunk a pufi lánykáig (ami talán nem is csoda, ha valaki aki annyira tud és szeret főzni, mint Szegedi Katalin). Ennek igazi oka pedig az, hogy ő, mint minden művész, elégedetlen lenne, ha nem újítana, nem újíthatna, nem változtathatna önmaga művészetén néhány évente.
Munkáját könnyű méltatni, mert sokat, sokfélét, nagy újítóként alkot.

Larsson Mária:

Szegedi Katalin képei egyszerűen elkápráztatnak. Képi világa színes, érzelemgazdag, fantáziadús. Minden kis részlet pontosan a helyén van.
Kata képeivel először az Egyszervolt  antológiában találkoztam, ahol Holle anyót álmodta papírra. Ezután kutatni kezdtem, hátha találok róla információt az Interneten. Szegedi Katalinra valóban igaz az állítás, hogy senki nem lehet próféta a saját hazájában, hiszen mielőtt Magyarországon felfedezték volna, külföldi kiadóknak dolgozott Görögországban, Dél-Koreában és az Egyesült Államokban. Az első általa illusztrált könyvet az egyik göteborgi könyvtárban találtam meg svéd nyelven. Alexandra Bizi A kislány, aki nem tudott aludni című meséje először görögül látott napvilágot, később fordították le magyarra és svédre. Számos könyve közül az én kedvenceim Alice Csodaországban, Óz, a csodák csodája és a Királylány születik. Külön öröm számomra, hogy Szegedi Katalin képei Göteborgba is eljutottak és a svédek körében is nagy sikert arattak. Az általa írt Lenka egyidőben jelent meg magyarul és svédül.

Végül pedig az ajándék kép Szegedi Katalintól:

Reklámok