E könyvről úgy szereztem tudomást, hogy felfedeztem a Facebook-on a könyvről készült videót. A szerzőről, Mikó Csabáról annyit tudtam, hogy korábban egy fantasy könyve jelent meg a Móra kiadónál  Tükörváros titka címmel. Így aztán úgy sejtettem, hogy a szójátékra épülő Mász Kálmán is fantasy lesz. Nem tévedtem.

A közlés változatlan másodközlés, az eredeti itt olvasható.

Amikor olvasni kezdtem, nagyon szurkoltam, hogy a könyv jó legyen. Nos, kiválóan van megírva, és ami számomra, aki hosszú idő óta svéd gyerekkönyveket is olvas, mindjárt feltűnt, hogy nem hiányzik belőle a gyerekperspektíva. Az író egy kisfiú szemével láttatja a világot, ami igencsak megváltozott körülötte, mióta a szülei akarata ellenére vidéki házukból,  faluról egy sivár városi lakótelepre költöztek.

Mász Kálmánnak szülinapja van, de még a tortának sem tud örülni egy skatulyába bezárva, ahol csak falak vannak. Vajon mit kívánjon, amikor elfújja a nyolc gyertyát?

“Persze ha tudja, micsoda szörnyűséges, hallatlan, elképesztő és csodás eseményeket idéz elő a kívánsága, akkor nem fújja el a gyertyákat, az biztos. De hát ki tudhatta előre? Ő csak azt tudta: két hét múlva suliba kell mennie, harmadik osztályba, egy olyan város olyan iskolájába, ahol nem ismer az égvilágon senkit.” Kálmán csalódott, haragszik a szüleire, amiért elköltöztek a számukra olyan fontos új otthonukba, s azt kívánja: “BÁRCSAK ELTŰNNE AZ ÖSSZES FAL!”

Két héttel később, iskolakezdés előtt egy nappal aztán furcsa dolog történik. A kisfiú felfedezi, hogy be tud menni a falba. Ott pedig egy másik világba csöppen. Egy kolbászt sütögető férfi felvilágosítja, hogy Nadíniába, a falak népének országába került. Az Írnok egy hatalmas könyvbe beír mindent, ami történik. Feljegyzi Nadínia történetét, és amit nem ír be a könyvbe, az nem is létezik. Kálmán elindul, hogy felfedezze a falbéli világot, és egy hatalmas csarnokba, a Tanácsterembe jut, ami tele van siránkozó emberekkel. A Polgármester teát és vajas kenyeret kínál körbe az emberek között, akik otthontalanok. Nap mint nap egyre többen veszítik el az otthonukat. Kálmán három, hozzá hasonló korú gyerekkel is találkozik. A fiúk, Gégé és Bébé, ikrek. A határozott Réka pedig mindjárt megtetszik Kálmánnak:

“Úgy tűnt, a lány kicsit mégis más, mint az iskolatársai. Nem a rövid, kócos haja, amibe mindenki bele akarna túrni, nem is a dacos piros szája, hanem a szeme volt különös. Ilyen kék szemet Kálmán még életében nem látott. Egy barlangmélyi tó lehet ilyen kéken ragyogó, amikor ezer év után először éri fény.”

Kálmán felfedezi, hogy zavartalanul tud mászkálni a két világ között. Megígéri Rékának, hogy visszaviszi a szüleihez. Átjuttatja a lányt a falon, de akkor Hoplacsek, a NE FÉLJETEK Őrző-védő Kft. megbecsült tagja felfedezi az egyik lebontott ház romjai között, és kihívja a rendőrséget. Réka a fal foglya lesz. Hoplacsek rájön, hogy Kálmán megszökött otthonról, és bezárja egy lakókocsiba. A kocsi ablakából hatalmas gépeket pillant meg, amelyek a legvastagabb falakat is képesek lerombolni. Az őr közli vele, hogy másnap a szülei házát is ledöngölik majd. Kívánsága tehát valóra vált: eltűnik az összes fal.Kálmánnak egy kis bravúrral sikerül megszöknie a lakókocsiból, és még épp időben kiszabadítja Rékát, akinek kis híján elfogyott a levegője a szűk falban.

Visszaviszi a lányt Nadíniába. Egy másik hatalmas terembe kerülnek, ahol Réka megtalálja a szüleit a tömegben. Kálmán bizalmába fogadja a lányt, és szorongva elárulja, hogy az ő kívánsága miatt másnap a Rombolók az összes falat ledöntik, és minden elpusztul. Ám hirtelen mentő ötlete támad. Ha az Írnok könyvében megsemmisítik a születésnapja óta teleírt lapokat, megmenthetik Nadíniát. A gyerekek kitépik és elégetik visszafelé a lapokat, de amikor Kálmán születésnapjához érnek, rádöbbennek, hogy itt végképp elszakadnak egymástól. Végeszakad a rövid barátságnak. Kálmán meggyújtja az utolsó lapot majd átrohan a falon, és a szobájában találja magát. Ott ég a nyolc gyertya a tortán és csak kívánnia kell. Most vajon mit kíván? A könyv utolsó lapján kiderül.

Úgy vélem, Mikó Csabának különösen jól sikerült a Kálmán és Réka között apránként kialakuló gyerekszerelem ábrázolása. Réka igazi erős lány (mint a svéd gyerekkönyvekben), aki tudja mit akar.
Igazán örülök annak, hogy újabb férfi illusztrátort fedezhettem fel ebben a könyvben. Stark Attila új színt hoz a magyar gyerekkönyvek világába. Azt hiszem, szerencsés választás volt ennek a történetnek az illusztrálását férfi illusztrátorra bízni.

Mikó Csaba: Mász Kálmán, a faljáró
Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó Zrt, 2011
ISBN 9789631190380