HORVÁTH MÓNIKA


Paulovkin Boglárka:

Horváth Mónika pályája kezdetén már hivatásos illusztrátor volt, aki azonban ennél többre vágyott: profi illusztrátor szeretett volna lenni. Évek óta dolgozott a Stb. Kiadónál legjobb tudása szerint, szebbnél szebb klasszikus lapozókat és gyerekkönyveket létrehozva, de még ennél is többre vágyott. Folyamatosan kereste az újítás lehetőségét, mai formanyelvi inspirációkat, és fokról fokra alakította ki a rá oly nagyon jellemző érzékeny, egyedi stílust, ami a legjobbak közé emelte. Ennek ékes bizonyítéka a közelmúltban megjelent könyvei: Vilma levese, Vilma ruhái, Az erdő királya és más mesék, Tündér Lala, Manka. (Manka egy valódi – kézzelfogható – kis baba-lény, figura, aki a művésznő saját “szülötte” és újabb és újabb stílusban, öltözetben készül el Mónika műhelyében. Most éppen viktoriánus jelmezben tündökölnek a Mankák…)
Érzékelhető, hogy szívesen, és kijelenthető, hogy, szépen, ízléssel dolgozik számgéppel, de a manuális technikákban is magas szinten járatos, ragyogó bátor színei jókedvet csempésznek a lapokra.
Tudomásom szerint, a kies Normandia után, Mankáival karöltve most a melankolikus-borongós albioni vidéket vidámítja és deríti kedvre, de az Internet világában naponta követhetjük legújabb inspirációit itt, a Vattacukorhajú Lány blogján.

Simon Réka Zsuzsanna:

Ő a Vattacukorhajú lány, aki megálmodta és életre keltette, majd 2009-ben meg is varrta a mindig mosolygó, pirospozsgás arcú, nagyszemű Mankát. Azóta Manka ezer arcot öltve világutazóvá érett, sok helyre eljutott már, és vitte magával mindenhová a derűt. De Mónika művészetét nem csak a Mankák határozzák meg. Ő rajzolta meg nekünk például Béatrix Delarue Vilmájának szerethető lényét, festette meg nyílt, kíváncsi tekintetét, gyermeki báját. És köszönet érte, mert Vilma őszinte öröme, csodavilág-teremtő képzelete minduntalan eszünkbe juttatja, amit néha, mi felnőttek, el szoktunk felejteni: álmodozni, saját fantáziavilágot teremteni építő, értékkel teli és lelket erősítő.
És ott van Szabó Magda Tündér Lalája, gyerekkorom meghatározó meseregényhőse. Számomra Mónika zöld harisnyás, szőke fejű Lalája az igazi Tündér Lala.
Gyermekkönyv-illusztrációira a színek finom játéka, az öröm, a könnyed finom vonalak, a pajkosság a jellemző. Hatalmas szemű figurái mindig vidámak, kedvesek, szerethetőek.
Mónika  a 2009-es Aranyvackor Mesepályázaton a prae.hu különdíját nyerte, a 2011-es Vackoron a Scolar Kiadó különdíjában részesült.

Horváth Mónika ajándékképe, amit egy napig nagy méretben letölthettek: