Gyönyörű könyv, téli képekkel, amelyeken a csupaszín hó hideg helyett kellemesen meleget sugároz, és amely a tipográfiai hagyományokon túllépve már a szennycímlapon belekezd a mesébe: „Laposföld királyának udvari bolondja nyugdíjba vonult.” Bolondos áprilisi mese, amelyben a megüresedett állásra Piros Vilmos csörgőbottal, Boglya Boldi kakastaréj fejfedővel indul, no meg harmadikként Cinege Mici hét színes szoknyában, serpenyő-korcsolyával a lábán. Igazi lány-mese, hiszen a végén a királyt lánykérésen érjük.

Kislány-olvasat: Kiválóan bele lehet merülni az útiszánok nőies vonalainak, az épületek gömbölyű formáinak, cégéreinek, háztetődíszeinek szemlélésébe, a hét szoknya számlálásába. Nemhiába motiválta Cinege Micit annak a lehetősége, hogy megláthatja a királyi kastélyt, ha jelentkezik udvari bolondnak. Remek képet tár elénk az illusztrátor a belső terekről: az emeletek egymásba játszásával, a kockás padló összhangja Mici egyik szoknyájával, a padló tükröződése a csúcsíves ablakokban diszkrét játékká avatják a látványt. Vicces a nyilvános próba: Piros Vilmos háromszor rohan körbe a csörgőbotjával, és mi három Piros Vilmost látunk a képen. Szintén vicces Boglya Boldi a kakastaréj sapka miatt, aki mellett mindig néhány tyúk látható és aki a betlehemes játékokból ismerős nagyothalló öreghez hasonlóan szójátékokkal szeretné megnevettetni a közönséget. De igazából mosolyogó arcokat (a királlyal az élen) akkor látunk, amikor Cinege Mici a hatalmas tűznél nyársat süt. Mindhárman próbaidőre maradhatnak és a király szánján téli kirándulásra indulnak. Annyira hangulatos a téli kirándulás képe a lovas szánokkal, hogy a következő oldalakon még a vihar sem lesz képes ezt a hangulatot megtörni, az élénkebb színek és lilás árnyalatok ellenére sem. A vihar után Cinege Micinek a kiterített szoknyákkal sikerül felhívni magára a figyelmet. Az állást Cinege Mici nyeri meg, de nagy meglepetésünkre a király feleségül is kéri Micit. Itt azonban csonka marad a mese. Az egymás kezét fogó – utalva a majdanai kézfogóra –  király és Cinege Mici látványa bármennyire is meghitt, kislány-énemnek nagyon hiányzik az a királynői pompa, az a jutalom, ami jár neki, mert ő győzött. Szeretném ezt a hiányérzetet A szorgalmas és rest leány  magyar népmesére (rajzfilm) hivatkozva indokolni. A csángó viseletbe öltözött szorgalmas lány MAGÁRA (nem a tarisznyájába!) rakja a kutyától kapott gyöngyöket.

Sokkal több mesét olvasunk a királyfira váró királykisassonyokról, mint az okos lányokról.  Cinege Mici meséje ez utóbbi kategóriába tartozó műmese, amit gyakran fogunk olvasni, a klasszikus női szerepekkel való azonosulást kompenzálandó. Nem titkolom, hogy az érett nő olvastatja többször fel velem ezt a mesét a lányomnak.

Női olvasat:  Sem Boglya Boldi, sem Piros Vilmos nincs felkészülve arra, hogy betöltse az udvari bolond helyét. Igazából nem is a betöltendő szerepre koncentrálnak, leragadnak a rivalizálásnál. Piros Vilmost úgy készítik fel a szülei, hogy viccekre tanítják, de neki egyik sem jut eszébe a próbán. Boglya Boldi volna a kakaskodó, dominnáns hím, ha nem tévesztené a szerepeket: a vihar után figyelemfelkeltés céljából hol kukorékol, hol meg kotkodácsol… Ő az, aki jajong a vihar közepette az anyukája után, aki „egy jó forró erőlevest” készítene neki. Ennél a résznél gondolom, nem csak nekem jut eszembe anyós… Summa summárom ők ketten még egymást kiegészítve sem felelnek meg a királynak, hiába kötnék meg a kompromisszumot, hogy heti váltásban töltenék be az udvari bolond szerepét. A király nagyon szimpatikus ettől a mondattól kezdve: „Mindig kell, hogy legyen egy legelső.” Aztán a mese végétől pörgetve vissza az eseményeket, úgy látom, hogy ő sincs tisztában saját magával. A copyright oldalon ő maga tartja a táblát „Bolond kerestetik” felirattal. Majd a kastély belsejében az aranyrámás festmények egyikén ott látjuk az udvari bolonddal párban (?). És végül, amikor kiválasztja a meghirdetett funkcióra Micit, aki lazán visszamondja az állást, megkéri a kezét. Szóval abból ered a racionalitás, miszerint kell, hogy legyen egy legelső, hogy a társkeresést álláshirdetés formájában tette közzé a király, úgy hogy ő maga sem volt tisztában: kire is van szüksége. Számtalan film jut eszembe erről, de akár komoly álláshirdetés is. De Micit ez nem téveszti meg!

Így hangzik a király eldöntendő kérdése: „És ha királynőmmé teszlek? (…) Akkor velem maradnál?”  Ha én  lennék a mesemondó, Cinege Mici meséjét itt megszakítanám és a közönségtől kérdezném meg, hogy szerintük mit válaszolt Mici. A könyvben Cinege Mici sem igent sem nemet nem válaszolt. De mégis tökéletes választ adott. Hölgyek, vegyétek, olvassátok a magatok örömére, lányaitok gyönyörűségére!

Cinege Mici meséje

Írta: Karla Schneider, illusztrálta: Claudia Carls

Manó Könyvek Kiadó, 2011