A fantasy-láz Harry Potterrel kezdődött, s a népszerű sorozatot számtalan ifjúsági regény követte ebben a műfajban. Számomra úgy tűnik, hogy a kiválaszott fiú szerepét, a kiválasztott lány szerepe vette át, hogy ez minek köszönhető, fogalmam sincs. A francia Harry Potter neve Ocksa Polock. Magyarul is hamarosan megjelenik.Kerstin Gier Rubinvörös, Zafírkék, Smaragdzöld-sorozatában is lány a kiválasztott. Nincs ez másként Cassandra Clare A Végzet Ereklyéi (Mortal Instruments) című négy részes sorozatában sem. A könyveket a Könyvmolyképző Kiadó honlapján fedeztem fel. Az egyik göteborgi kollégám mind a négy részt olvasta angolul, és nagyon jónak találta. Így aztán kíváncsivá tett. Neki pedig egy kislány javasolta a sorozatot a könyvtárban.

Kértem egy Csontváros olvasópéldányt a kiadótól, s amikor olvasni kezdtem, felfedeztem, hogy legalább olyan jó, mint Rowling-regényei, csak a gimnazista korosztályt célozza meg, nagyon jó humora van. (A Bookline.hu-n 148 szavazatot kapott.) A kiváló fordítás Kamper Gergely munkáját dícséri, akivel alkalmam volt összeismerkedni a Facebook-on.

Trailer 1.

Tehát újra egy kiválasztott, s újra egy lány. A Csontváros főhőse Clary Fray, egy átlagos New Yorki-i diáklány, akinek az élete egyik napról a másikra megváltozik. Gyerekkori barátjával, Simonnal, aki mellesleg szerelmes belé, egy éjszakai klubban, a Pandemoniumban szórakozik. A lány egyszercsak felfigyel egy kékhajú fiúra, akit három másik, mások számára láthatatlan fiatal követ. A lány utánuk lopódzik, és szemtanúja lesz, amint a fiút elteszik láb alól. De előtte még bejelenti, hogy Valentine visszatért. (Hogy ki az a Valentine? Nos, a könyv végén kiderül. Mondhatnám, ő a főgonosz a könvvben.) A három különös tetoválásokkal ékesített ifjú árnyvadász (Jace, Alec és Isabelle), akiknek az a feladata, hogy megszabadítsák a világot a démonoktól, vagyis azoktól a gonosz szellemektől, akik más dimenzióból származnak. Clary megpróbálja megakadályozni, hogy a  fiatal árnyvadászok elpusztítsák a kékhajú fiút, aki valójában démon. Ekkor ismerkedik meg velük. Az árnyvadászok különösnek tartják, hogy a lány látja őket, hiszen láthatatlanná tették magukat egy varázslattal. Szerintük a lány nem ember, vagy ahogy ők mondják, nem mondi. Beszélgetésüket Clary barátjának, Simonnak a megjelenése szakítja meg, aki értesítette a klub őreit. De az emberek csak Claryt látják.

Nemsokkal ezután elrabolják Clary édesanyját, őt magát pedig majdnem megöli egy démon. Clary Jace segítségével menedéket talál az Intézetben, s később az is kiderül, hogy az édesanyja is árnyvadász volt, akiknek a hazája Idris, de több városban is vannak ún. Intézeteik. Itt élnek azok az árnyvadászok, akik küldetést teljesítenek. Az ő feladatuk ugyanis, hogy megvédjék az embereket a démonoktól. Az árnyvadászok, másnéven nephilimek, az emberek és angyalok leszármazottai. Az árnyvadászok és az alvilágiak (vérfarkasok, vámpírok, tündérek) osztoznak az árnyvilágon. Szövetséget kötöttek, hogy békében élnek egymással, és nem szegik meg a Törvényt. Ennek betartását felügyelik az árnyvadászok. (1)

Clary megtudja, hogy volt egy fivére, Jonathan Clare, aki 2 éves korában megégett egy tűzvész során. Édesanyja ekkor elhagyta Idrist, szakított korábbi életével, és újra áldott állapotában New Yorkban talál menedéket. Clary néhány hónappal később születik meg. Édesanyja úgy próbálja megvédeni, hogy eltitkolja előle a múltját, és hogy ki is volt a férje, és a gyermek apja valójában. A lánynak azt mondja, hogy autóbalesetben halt meg, mielőtt ő megszületett.

Trailer 2.

Sokat olvasott könyvtárosok ilyenkor sejteni vélik, hogy ez a halottnak vélt kisgyerek még feltűnik később a könyvben. De vajon melyik szereplő lehet az? És ki lehet Clary valódy apja?

Az Intézetben Clary beleszeret Jace-be, de Alec személyében vetélytársra lel. Alec ugyanis szintén szerelmes Jace-be. Úgy vélem, merész dolog az álszent USA-ban egy homoszexuális fiú érzelmeit pozitív fényben feltüntetni egy ifjúsági regényben.  A Csontváros élvezetes, lebilincselő olvasmány, tele váratlan fordulatokkal, ami a leginkább megfog az a könyv fiatalos humora. És a párbeszédek is életszerűek. Már meg is vettem a sorozat második részét, a Hamuvárost.

És hogy a fordító miként áll a dologhoz? Itt általánosan, itt pedig SPOILERként olvashatjátok!

1) “A legenda szerint az angyalok (pontosabban Ráziel angyal) hozta létre vérével az Árnyvadászokat, hogy létrehozzanak egy olyan fajt, ami segít a démonok legyőzésében. Ráziel a vérét egy kehelyben keverte össze, ami azért fontos, mert adott három szentnek nézhető tárgy, a Kehely, a Kard és a Tükör. Ezeket vadássza a főgonosz a történetben. Aztán vannak az Alsóvilágiak (én így fordítottam, amúgy Downworlders), akik az alapvető négy faj, ők félig emberek, félig démonok (a vámpírok, vérfarkasok, tündérek és warlockok). Az Árnyvadászok afféle rendőrség szerepet töltenek be, és nemesebbnek képzelik magukat (a legtöbb esetben) az Alsóvilágiakkal szemben, ugyanis csak nemrégiben kötöttek békét.” Forrás.

Reklámok