Nem is olyan rég kaptam egy kedves bemutatkozó levelet  Megyery-Pálfay Adrienntől, aki figyelmünkbe ajánlotta az újonnan alakult Libell Kiadót. Készítettünk is velük egy interjút.

Honnan a Libell név? Kiket is takar pontosan?

A Libell név latinul kis méretű könyvet, könyvecskét jelent. Könyveink kézbeillő méretéből fakadóan lett ő a befutó.
Ketten álmodtuk meg és dolgozunk a kiadóban, férjem, Megyery Pál és én, Megyery-Pálfay Adrienn. Férjem magyar nyelv és irodalom tanár, én kommunikáció és angol szakos tanár vagyok.

Honnan a könyvek szeretete? Mit olvastok ti a lányaitoknak?

Kislány koromban nem nagyon szerettem olvasni. A könyvekben leginkább a képeket kerestem. Mivel Szíriában jártam oviba,ott ez természetes volt. Általános iskola 4. osztályában jöttünk haza. Amerikai suliba jártam, a könyvtárban inkább picture book-ok voltak, százával hordtam őket haza. Anyukám is magyartanár, hát el lehet képzelni, őt mennyire aggasztotta, hogy nehezen olvastam, amikor hazajöttünk. Fogalmazni jól tudtam, és írni is, mert kint sok fogalmazást írtunk. De anyukám találékony volt, és ha már nem mentek a kötelezők, képregényeket vett nekem (pl. Tintint), így lassan-lassan elkezdtem én is olvasni. Annyira megszerettem az olvasást, hogy miközben az érettségire készültem, két tétel megtanulása között titokban két elég vastag könyvet is elolvastam. (Ha jól emlékszem az Exodust és az Öröm Városát olvastam ki egy hónap alatt, és közben sikerült jelesre leérettségiznem). Angol szakon is rengeteget olvastam, főleg a kortárs irodalmat szerettem. Lányaink nagyon szeretik a könyveket, rengeteget olvasunk nekik, könyvtárjegye is van a két nagyobbnak.5 és fél éves Anna lányunk másfél éves korában már ezt hajtogatta: „Anya (vagy Apa), ófa!” (Olvass!). Neki most Lázár Ervin A négyszögletű kerek erdejét olvassuk fel, miután befejeztük Bálint Ágnes Mazsola és Tádéját, előtte pedig a Tündér a vonaton című könyvét. Neki már lehet hosszabb meséket olvasni, mi szülők is élvezzük ezt.Lilla lassan 4 éves. Ő közel 3 éves korában kezdett el csak beszélni, de onnan tudtuk, hogy tud ő már, csak mi nem értjük, hogy 2,5 évesen nagy beleéléssel olvasta fel nekünk a Boribon kirándul című könyvet a maga kis nyelvén. Nemrég ki is jelentette, hogy „Anya, Apa, én már tudok olvasni”. Neki kicsit más az ízlése, most Kálmán Jenő Sicc-sorozatára van rákattanva, mindig is szerette a ritmusos verseket, már pici korában Weöres verseket szavalt, és most ezt fedezte fel magának. Lilla nagy Tipptopp és Kippkopp rajongó, kívülről fújja a meséket. És persze még szívesen hallgatja az Anna, Peti Gergő, és a Bogyó és Babóca történeteit is Bartos Erikától.A féléves Zita is falja a könyveket – ezt persze szó szerint kell érteni :-). Esti mesénél ő is mindig ott kucorog az ölemben, vagy az ágyon köztünk, és élvezettel nézi a könyveket – főleg a Pöttyös Panni borítója tetszik neki nagyon!Na, és ez most a reklám helye, de ez az igazság is, a Ladybird könyveket is kedvelik, sokat kell ezekből is olvasnunk nekik.

Adrienn, ha jól tudom, te GYES-en vagy. Mi volt az oka, hogy a könyvkiadás felé fordultatok?

Igen, nemrég született a harmadik lányunk. A férjem gyerekkori álma volt, hogy könyves legyen. Ő már 5 éve szerkesztőként is dolgozik, és nagyon szereti a könyves világot. Szóval két éve úgy gondoltuk: most vagy soha. Felvettük a kapcsolatot az angol kiadóval, és nagyon kedvesen szóba álltak velünk. Sokáig tartott, míg eljutottunk a szerződéskötésig, de megérte kivárni. A választás régről indul: én kislányként külföldön voltam óvodás. Akkor sok  ilyen könyvet forgattam, és maradt is belőle jócskán a mi gyerekeinknek, akik rendszeresen ezeket a könyveket vették le a polcról.
Azért gondoltunk erre a formára, mert a gyerekek így maguk is “kezelhetik” könyveiket, akár a kistáskába, utazáskor stb. A minőség volt a másik, mert a régi Ladybird könyvek 30 évesek és még egyben vannak (repülni is tudnak:-) De a lényeg persze a tartalom volt! A Kedvenceim a… sorozatot azért szeretjük, mert szerintünk pont annyi információt tartalmaz, amennyit be lehet fogni, végig lehet olvasni gyerekként, így sikerélményhez jut.
Az Öt perc mese sorozatot pedig nagyon aranyosnak találtuk, lányainkkal együtt (tesztcsoport). Jók szerintünk az illusztrációk, a történetek kedvesek és továbbgondolhatók (ezt is ajánlanám kezdő olvasóknak). (A forma, méret, minőség itt is fontos.)

A Kedvenceim a… sorozat mellett foglalkoztatókat is kiadtok, mik a további tervek? Mi szerepel a kiadói profilban?

Karácsonyra tervezzük a saját könyvünk kiadását is. A címe: Beszélgetős könyv: A család. Ez egy nagyon gazdagon illusztrált könyv, ami a felnőtt és gyermek közötti párbeszédet segíti. Sorozat lesz. A továbbiakban több Ladybird sorozatot és foglalkoztatót szeretnénk majd kiadni.

Tehát inkább a fejlesztés, fejlesztő könyvek irányába indultok, és nem a szépirodalom felé…

Igen, először erre indulunk el. A rövid mesék és ismeretterjesztő művek azért kerültek első helyre, mert férjem közelről látja, hogy a gyerekeknek mennyire fontos a sikerélmény. Az, hogy őkmaguk el tudják olvasni a könyveket, és a végére is érnek belátható időn belül. Hasonló a meglátásunk az ismeretterjesztő könyvek esetében is. Ott pedig az lehet a jó, hogy önállóan fel tudnak dolgozni érdekes információkat, nem elveszve a részletekben, így nem lesz reménytelen a „feladat”.

Sok helyen megtalálni már a könyveiteket, mik a visszajelzések?

A gyerekek nagyon szeretik könyveinket, pozitívak a visszajelzések. Pont az ő kezükbe illő kis könyvecskékről van szó, és sokaktól hallottuk vissza, hogy amikor a gyerekek választanak mesét a polcról, ezeket a könyveket viszik oda a nekik felolvasó felnőtteknek.
Több szülőtől hallottuk, hogy csemetéik kívülről fújják a meséket. Hallottunk olyan gyerekről, aki a nyári tátrai túrára is elcsomagolta a hátizsákjába A legbátrabb hercegnőt, hogy a sátorban is legyen esti mesének való könyv. Több gyerek magával viszi a kedvenc kötetét az ágyba és a párnája alá bújtatja.
Szülők is írtak már nekünk az illusztrációkkal kapcsolatban. Többen mondták, hogy milyen szépek, különlegesek. Sokan kifejezetten örültek a méretnek, mert csak bedobták a táskájukba a könyveket és ha mentek „ügyeket intézni”, várakozás közben csak előkapták táskájukból a könyvet, és már meséltek is addig izgő-mozgó gyerkőcüknek.
Ezeknek a visszajelzéseknek mind-mind nagyon örülünk, és emiatt érezzük, hogy már érdemes volt belevágni a könyvkiadásba.

A honlapon és a Facebookon is figyelemmel kísérhető az ún. kiadói blogot, ettől nagyon személyes, bensőséges lett a profilotok. Kik tartoznak az elsődleges célcsoportotokba?

Az Öt perc mese sorozat esetében a 2-5 évesek tartoznak az elsődleges célcsoportunkba. Ők azok, akik a lapozók után most vesznek először egy hosszabb lélegzetű mesét a kezükbe.
A Kedvenceim a… című ismeretterjesztő sorozatot 5-9 éves gyerekeknek ajánljuk. A nagyobb ovis korú gyermekek mellett még a betűk galaxisával barátkozó gyerkőcöket is szeretnénk különböző izgalmas témákkal megismertetni.
Rajtuk kívül persze a szülőkről, nagyszülőkről sem feledkezhetünk meg, hisz ők olvassák fel a meséket. Szeretnénk, ha ők is szívesen olvasnák fel és beszélnék meg a történeteket, ismereteket a gyerekeikkel, unokáikkal.

A színészektől a szerepálmukat szokták kérdezni, nektek van könyvkiadói álmotok?

A közeljövőben szeretnénk egy saját, talán kicsit újszerű könyvet kiadni. A címe: Beszélgetős könyv – A család. Ez is sorozat lesz telis-tele illusztrációval, s a gyermek és szülő közti párbeszédet szeretnénk vele segíteni.
Elindultunk a legkisebbeknek szóló meséktől, és tartunk a nagyobbaknak szóló regények felé, amelyeket kortárs szerzők írnának (ez lenne az álom). Ötletből nem vagyunk híján.

Hírdetés