A Libell Kiadó Kedvenceim sorozatában az Életveszélyes állatok mellett megjelent egy másik, kalózokról szóló könyvecske is. A Kedvenceim a … kalózok kisméretű, könnyen zsebbe csúsztatható, amolyan kisiskolásokra szabott kalózlexikon, sok fontos infót gyűjtött egybe hozzá Rupert Matthews, a szerző, így a tengeri kalandok imádóinak hasznos kézikönyvéjévé válhat e kis kalauz, melynek a magyar változatát Pálfay Adrienn, a Libell Kiadó fordítója jegyzi.

Az ajánló szerint 5-8 éves gyerekeknek szánt könyvről van szó, én a korhatárt kissé feljebb vinném, tudniillik akad benne néhány « véresebb » leírás a kalózok által elkövetett, illetve az őket, elítélésük után ért kegyetlenkedésekről. Úgy vélem, hogy mindez egy 5-6 éves kisgyereknek szorongást okozhat. Az orr-és füllevágás, a kaloda, a büntetésként a lakatlan szigeten hagyott kalóz, aki előfordult, hogy éhségében a saját holmijait vagy másik társát is felfalta, olyan részletek, amelyekhez kell egy minimum érettség, illetve a szülők/pedagógusok jelenléte, akik magyarázzal szolgálnak, ha szükséges.

A Kedvenceim a … kalózok a kalandos, tengeri történetekért rajongók táborának szól elsősorban: a lakatlan szigeten elásott kincsekről fantáziáló kisfiúk (s netán kislányok) számára fontos alapkönyvecske lehet. A múlt, a történelem iránt nyitott, kíváncsi gyerekek is sok izgalmas dolgot megtudhatnak belőle, például, hogy léteztek álruhás női kalózok is, vagy hogy a piros kalózlobogó azt hirdette, hogy halálig harcol a legénység, vagy azt is, hogy, mi is az a zsizsik.
Az illusztráció – Sue Hendra és Paul Linnet munkája – egyszerű, a célnak megfelel, igaz, az emberi figurák lehetnének kifinomultabbak, igényesebb a rajz, árnyaltabbak a színek.
A fordító helyében elkerültem volna a vad bulik kifejezést, a kikötővárosokban tartott mulatozás vagy tivornyázás megfelelőbb megnevezés lett volna, illetve a gyakran visszatérő kereskedelmi hajók kifejezés is idegenül hangzik kicsit a fülnek, az áruszállító hajó talán szerencsésebb lett volna, úgymond gyerekre szabottabb.

A kalózkalauzban van szószedet és tárgymutató is – így témák alapján is ki lehet deríteni egyből az oldalszámot, az új szavak pedig gyakorolhatók (matrózdal, melasz, haditengerészet stb.), minden kalózos leg… egybe van gyűjtve a végén (pl. legfiatalabb kalóz, legnagyobb kincs), a Libell Kiadó honlapján még posztert is le lehet a könyvhöz tölteni bónuszként.

Libell Kiadó, 2011
Korosztály : 7-10 év

Hírdetés