képzeletbeli

Változatlanul listákat készítek. (És megosztok veletek egy belső viccünket az Advent jegyében,  Nóri készített két éve is már a saját blogján egy bejegyzést a listákról, meg Umberto Ecóról, s azóta is, ha valahol listát látunk mindig ő jut eszünkbe. Meg Kiss Ottó versei, de ez már egy másik történet.) Nem mellesleg cetlikre firkált reciket gépelek – nemsokára meglátjátok -, aminek következtében lelkesen nézegetem az utánpótláskönyveket. Ma például a Kolibri Kiadó újdonságait, amit ezennel meg is mutatok.

Itt van például ez a könyv, amit egy képzeletbeli barát mesél el. Önmagában az elbeszélői szituáció rendkívül érdekes, kíváncsi vagyok hogy oldotta meg a szerző, továbbá borzasztó bátor dolognak tartom, hogy mindez egy autista kisfiú fejében zajló(?) történetként jelenik meg a valóság eseményeivel keveredve.

Matthew Dicks: Egy képzeletbeli barát naplója

A nevem Budo.

Öt éve vagyok életben.
Öt év nagyon hosszú idő valakinek, aki olyan, mint én.

A nevemet Maxtől kaptam.
Ő az egyetlen ember, aki lát engem.

Azt tudom, amit Max tud, de néha nála többet is.
Tudom, hogy Max veszélyben van.
És azt is tudom, hogy én vagyok az egyetlen, aki megmentheti őt.

Neked volt képzeletbeli barátod? Akit senki más nem láthatott, csak te?
Budo ötéves – legalábbis ennyi ideje találta ki magának egy autisztikus, kilencéves kisfiú. Öt év nagyon hosszú idő a képzeletbeli barátok között, és Budónak nagy szerencséje, hogy Max emberszerűnek: járni, beszélni, sőt gondolkodni tudónak találta ki őt.
Mert a képzeletbeli barátok ahányan vannak, annyifélék. Budo viszont szabadon kószálhat egész éjjel, és bejárhatja a várost. Így lesz láthatatlan szemtanúja egy benzinkúti gyilkosságnak és egy bizonyos tanítónő, Mrs. Petterson furcsa mesterkedésének.
Amikor Max komoly bajba kerül, csakis Budo képes megmenteni, mert ő tudja, hol rejtették el a kisfiút…
Az izgalmas cselekmény egyben egy autista kisfiú gondolkodásmódjába is betekintést ad: hiteles képet nyújt arról, hogyan gondolkodik egy hiperérzékeny, a saját zárt világában élő gyerek.
Szívfacsaró és szívmelengető könyv a szeretetről, a hűségről és a képzelet erejéről – gyönyörű történet mindazoknak, akiknek volt már igaz barátja… valós vagy akár képzeletbeli.

Parvelát nem kell az olvasóinknak bemutatni, a Mérleghintáról és a Körhintáról Éva írt. Reméljük a Miú és Vauról is fog nektek írni.

Timo Parvela: Miú és Vau
„A legemberibb állattörténetek”

A sokoldalú finn író számos irodalmi kitüntetésben részesült, többek között a hazájában legrangosabb Finlandia Junior díj birtokosa. De a legnagyobb megbecsülést olvasóitól kapja, hiszen már 15 nyelvre lefordították műveit, és könyvei minden országban a sikerlisták élén állnak.
A kutya-macska barátságról szóló meséit Finnországban családterápiára használják. A hangulatos, rövid történetek ismerősek lehetnek saját életünkből, rácsodálkozhatunk gyengeségeinkre, esendőségünkre, és jót nevethetünk a főhősökön (vagyis magunkon).
Ezek a humoros és mély mesék már az óvodás korosztályt is megszólítják, miközben az egész család számára tartalmas és feledhetetlen élményt nyújtanak.

budapesti böngésző

Kevés hobbirecenzornak adatik meg szerintem, hogy készültében lát egy könyvet, mi több a művész megkérdezi a véleményét. Nos, számomra Róza könyve ilyen volt és így a könyvhöz pluszban is kötődöm kicsit, de egyébként is gyönyörű és néhol vicces. És szeretem azért is, mert azt az időt idézi, amikor még Budapesten tologattam a babakocsit.
Megszöktek a kismajmok!!! Kövesd a nyomukat Budapest legkülönbözőbb pontjain, és segíts az állatkerti gondozónak megtalálni őket.Schmal Róza: Budapesti böngésző

A hajnalban kezdődő üldözés egész estig tart, és végigvezet minket a Liszt Ferenc reptérről a Nyugati pályaudvarig, a Margit hídtól a Batthyány térig, a vártól a Városligetig, a Közlekedési múzeumtól a Vidámparkig, hogy végül a majmok megtalálják helyüket az Állatkertben…
12 helyszín a forgalmas fővárosban!
Az oldalakon elbújt még két sün, egy mókus, két pöttyös ruhás kislány, egy papírrepülőző kisfiú, és egy bohóc is! Vajon merre lehetnek?

Akinek fia van vagy lánya, unokája, titokban kisfiús érdeklődésű szerelme, vagy ő maga rejtegeti eme oldalát, annak feltétlenül birtokba kell vennie ezt a könyvet. Amikor először láttam, komoly felnőttekkel körülvéve, vissza kellett fognom magam, hogy ne kezdjek vele azonnal játszani. Hozzánk tuti hoz egyet a Jézuska, már csak az a kérdés: Zsiga vajon odaadja az apjának (meg az anyjának?) Esetleg fordítva…. 

forgó-mozgó

Anne-Sophie Baumann-Didier Balicevic: Forgó-mozgó járműveim

Több mint 60 mozgatható résszel!
Íme egy nagyalakú könyv, tele kihajtható fülekkel, forgatható, mozgatható és csúsztatható részekkel – azoknak, akik mindent szeretnének tudni a repülő, lebegő vagy guruló járművek és gépek működéséről!
A szerző ellátogatott a hajógyárba, felmászott a daru tetejére, és mindent tüzetesen megvizsgált, hogy megértse működésüket, és felfedezze, mi rejtőzik a teherautók ponyvái alatt, a hajók fenekén vagy éppen a repülők rakterében. Mindent aprólékosan lefényképezett, hogy illusztrátortársa pontosan, élethűen ábrázolhassa a minket körülvevő gépek színes világát.
Minden dupla oldal külön témát dolgoz fel: bontás és építés, tűzoltás, mentés, mezőgazdasági munkák, áru- és személyszállítás, úttisztítás, karbantartás, halászat, repülőgépek, hajók, űrgépek, vonatok és katonai járművek egy kötetben!