matildFolytassuk tehát a listánkat. Ezúttal a Pozsonyi Pagony műhelyébe kukkantottam be szemrevételezni mivel is készülnek ők a karácsonyra.

És lássuk csak milyen apróságról lebbentsek fátylat ma? Folytassuk a tegnapit, szóval Kiss Ottó versei különleges helyet foglalnak el a mutisok szívében egyszerűen azért, mert az ő blogján kezdtünk el beszélgetni egymással. (Erre már látom, ahogy Nóri és Kata egyszerre kapnak a szívükhöz, hogy nemcsak azért!!!) Hát bizony, ez már blogtörténelem…
A Matild és Margaréta pedig szerelem első látásra. El nem tudom képzelni, hogy létezik olyan ember, legyen gyerek vagy felnőtt, aki ellen tudna állni nekik.

Dániel András: Matild és Margaréta

Matild és Margaréta, a két kelekótya boszorkány együtt laknak egy otthonosan rendetlen boszorkánytanyán a Bármi utcában. A tárgyak, sőt a napok is életre kelnek körülöttük, s amit esetleg egyikük kicsit félrevarázsol, a másik igyekszik helyrehozni. Így kerítik meg az elveszett napot, csapnak egy nagy szülinapot igazi tortával és gondoskodnak egy eltévedt felhőről.
Dániel András világa rögtön megnyeri magának a felnőtt és gyerek olvasókat egyaránt, és nem is akarunk kilépni belőle, mert minden lábas és seprű, minden boszimondat a helyén ül, sőt, ficánkol. A szerző rajzai is ezt a derűt, humort sugározzák, amitől a két vöröshajú boszorkányt nem lehet nem szeretni.
Korcsoport: 5-8 év

Mondom én, hogy divatos lett a szerelem, mint téma újra (meg még mindig). De szerintem Gimesi Dóra nem elégszik meg csupán ennyivel. Már a leírásból is látszik, hogy igazi többfedeles könyvet alkotott.

Gimesi Dóra – Gyöngyösi Adrienn: A Csomótündér
Volt egyszer egy tündér, aki összecsomózta az örök szerelmesek cipőfűzőjét. De mi van, ha ez a tündér otthon felejti a a szemüvegét, és nem a megfelelő cipőfűzőket köti össze? Akkor hiába beszélgetnek jót a királylányok és királyfiak a Királyi Szimplakertben az űrlényes filmekről, és hiába legóznak szívesen a kis királyfival később, bizony szomorúak maradnak. De a csomókat el lehet kivételes esetben vágni és újra lehet kötni.
Persze van olyan tündér is, akit a Klauzál téren az örök szerelem kockás kabátjával takar be egy sánta és elálló fülű fiú, hogy aztán még a repülős tündérlétet is elcserélje a nehéz, rövid emberélettel. Sőt, a házak óriásai még el is költöznek házastul és összes lakóstul Óbudáról Angyalföldre az igaz szerelemért. És jó lesz nekik ott.
Mosonyi Aliz meséi óta nem születtek ilyen igazi mesék Budapestről. És olyanok, amelyek „szólnak, s mi tagadás, a szívhez. / Abban a réges-régi értelemben, /amitől meggyűlik a könny a szemben, / ami gyönyörködtetve fáj”
Korcsoport: 8-12 év

medve

Izig-vérig örömmunka, biztos vagyok benne, hogy pont olyan, mint az előző Tandori-Agócs. Könyvespolcról levennivaló.

Tandori Dezső – Agócs Írisz: Medveálom madárszárnyon

Tandori Dezső, amikor verset ír a medvéiről, a madarairól, akkor kicsit beenged minket a saját univerzumába, ahol minden igaz, és minden fikció. Beszélgethetünk kicsit mi is a medvékkel, mintha tényleg. Izgulhatunk velük, hogy mi lesz, ha nem lesz a Gazda. Gondozhatjuk a madarakat, a mi barátunk lesz Szpéró, Némó, Éliás. Emlékszünk rájuk, mintha a mi ablakunkban ültek volna. Sétálunk ezen a medvés-madaras Duna-parton, ebben a medvés-madaras városban, Londonban és Koppenhágában, nézzük a sakktáblát és a gombfocipályát, az élet örök feladványait medveszemmel. Lehetünk újra gyerekek, a komoly dolgokat még komolyan vevők, komolyan és elmélyülten játszók. Tudhatjuk újra, hogy a dolgoknak mindig végük van, és ettől lesznek a végletekig kicsik és nagyon fontosak. Jó és szorongató benne lenni ebben a verseskötetben, ahol folyton magunkba ütközünk, miközben a medvék és madarak mulatságos csetlés-botlásáról és elmélkedéseiről olvasunk.
Korcsoport: 8-99 év

bagoly

Kicsit olyan ez, mint a Laci és az oroszlán, szabadulj meg a félelmedtől méghozzá úgy, hogy megismered. Félni leginkább az ismeretlentől szoktunk.

Jill Tomlinson – Anna Laura Cantone: A bagoly, aki félt a sötétben

Hupp, a bagoly nem szereti a sötétet. Ezért nem tud vadászni menni a szüleivel. Ezért mindig éhes és a szülei mindig fáradtak. Muszáj tenni valamit! A mamája nagyon türelmes, hagyja, hogy fiókája maga fedezze fel, milyen jó dolog az éjszaka. Hupp minden fejezetben kicsit önállóbb, mindben találkozik valakivel, aki elmondja, hogy miért jó a sötétség.
Kevés gyerekkönyvben olvashatunk ennyira didaxistól mentes életbölcsességeket, ilyen finoman és szórakoztatóan beleszőve a mesébe. A sötétséggel együtt mi Huppot is megszeretjük, ahogy nagyokat huppan landoláskor és minden nap felrikácsolja a szüleit hajnalok hajnalán. A világhírű olasz illusztrátor, Anna Laura Cantone kócos, elrajzoltan megnyerő fizimiskájú figurái tökéletesen illenek a mese hangulatához.

(ford. Demény Eszter)
Korcsoport: 5-8 év

Vajon miért emlékeztet engem ez a leírás a Harisnyás Pippire? De majd meglátjuk. Szerintem vicces lesz!

Annie M. G. Schmidt – Fiep Westendorp: Titi a toronyház tetején 

Titinek nincs hol laknia. Szerencsére a toronyház legfelső szobája még üres. Csakhogy a szomszédok nem mind jóindulatúak: Patyolatné szerint háziállat nem
való a házba, főleg nem csótány, rendnek kell lennie, a házmester pedig szeret kötözködni a nála gyengébbekkel. Csakhogy Titi a daruskocsijával mindenkinek segít, így hamar sok barátja akad: hol a sirályok, hol az Őrnagy és Nyurgaló védik meg. Végül még a tengerpartra is eljut új szomszédaival, a Trappoli családdal!
Titi háza és lakói akár a nyolcvanas évek Budapestjén is lehetnének egy Janikovszky regényben, annyira ismerősek, tapraesettek és szeleburdiak. Fiep Westendorp
karikaturisztikus rajzai és az író tömör, célratörő mondatai minden szereplőt igazi egyéniséggé tesznek, minden rövid fejezetet egy csattanós epizóddá. Olvassuk fel és el, nevessünk, hüledezzünk, tartsunk Titivel, aki igazi derék, bátor gyerek.

(ford. Czibere Mária)
Korcsoport: 5-10 év

nagy_utazas_borito.inddPaulovkin Boglárka: A nagy utazás

Róka és Egér elvesztik otthonukat, mert kivágják az erdőt. De nem csüggednek, útnak indulnak a városba, ahol egy kedves kisfiú, Andris befogadja őket. A pesti bérház igazi otthonnak bizonyul, ahonnan újabb kalandos utakra indulnak: télen síelni mennek Ausztriába – itt a síelés minden csínját- bínját megismerhetik az olvasók a hóekétől a piros pályáig. Nyáron a Balatonra utaznak, pancsolnak és tábortüzet raknak. De Budapesten is akad bőven látnivaló csak a metrón kell vigyázni, el ne vesszünk! Végül Rókáékat visszahúzza a szívük az erdőbe, de Andris ott is sokszor meglátogatja majd barátait.
Paulovkin Boglárka kedves meséi alaposan körbejárják a sokunk által szeretett helyeket és helyzeteket, művészi festményei pedig a magyar könyvek közt igazi különlegességgé teszik kötetét.
Korcsoport: 3-6 év