Az eddigi kiadványok között, amiket karácsonyi mustra alá vettünk nem szerepeltek lapozók. És amikor Nóri barátnője feltette a provokatív kérdést ugyan milyen lapozót ajánlanánk tanácstalanul meredtünk egymásra. Szerencsére a Móra kiadó ezt a gondunkat is megoldotta. Sőt, örömmel fedeztem fel, hogy az ismeretterjesztő sorozatok is folytatódnak töretlenül. Lássuk hát! Külön Magdinak szeretettel és természetesen várjuk a híradást a tengeren túlról tőle, milyenek az amerikai gyerekkönyvek!

Ezt a könyvet a Fülelő gazdájának, Vikinek kellene ajánlania, tekintve, hogy pl. engem is ő ismertetett meg Forrai Katalin munkásságával. A könyv olyan dalokat tartalmaz, amelyeket még én is el tudok énekelni, márpedig akkor bárki más is!

Forrai Katalin: Katalinka
Dalok és játékok gyerekeknek

Bármelyik gyerek lehet gyertya, diófa, kiskacsa vagy éppen csóka – nem kell ehhez más, csak az éneklés, a mozgás és a játék felszabadító ereje. Forrai Katalin, a legendás zenepedagógus
olyan könnyen énekelhető dalokat válogatott egybe, amelyek a hozzájuk kapcsolódó játékok segítségével fejlesztik a kicsik ritmusérzékét, hallását, mozgáskultúráját és fantáziáját. S
közben mindenki remekül szórakozik! A gazdagon illusztrált kötet egyaránt hasznos segítség szülőknek és óvodapedagógusoknak.
A kötet hanganyaga letölthető a Móra Kiadó honlapjáról: www.mora.hu

Reneszánszukat élik a különböző babafoglalkozások és az ezekhez kapcsolódó foglalkoztatók. Ennek okaiba most ne menjünk bele, viszont aki szükségét érzi annak jó választás lehet a könyv. Ne feledjük, hogy a mondókákat, verseket illik kívülről megtanulni és úgy játszani! 

J. Kovács Judit: Kacagtató 1.
Ölbeli játékok magyar költők verseire

Játsszunk a picikkel Kányádi Sándor, Veress Miklós, Illyés Gyula, Csanády Imre és Zelk Zoltán soraira! Érintsük meg a piciket, mosolyogjunk rájuk, mozogjunk velük kántálás
közben! Bal oldalon vers/versrészlet, míg a jobb oldalon a hozzá kapcsolódó játék leírása szerepel. A sorozat következő kötete:
Kacagtató 2. Játsszunk a picikkel Tamkó Sirató Károly, Szepesi Attila, Móra Ferenc, Pető Sándor, Nemes Nagy Ágnes és Pákolitz István soraira! (Pásztohy Panka illusztrációival)

Úgy képzeljétek el, hogy Ausztriában még külön csempe is rendelhető Janosh rajzaival! Végtelenül örülök, hogy nálunk, otthon is olvasható végre Kistigris és Kismackó – meg a csíkos tigriskacsa – kalandjainak sora.  Szerintem ez a FELTÉTLENÜL BESZERZENDŐ kategória!!!

Janosch: Kincsvadászat
Történet arról, hogyan indult Kistigris és Kismackó a nagy kincs keresésére
Ford. Dornbach Mária,
Kismackó és Kistigris elhatározza, hogy kincsvadászatra indul. A két barát már épp feladná a keresést, amikor váratlanul rájuk mosolyog a szerencse. De vajon mit kezdenek a hirtelen
jött gazdagsággal? Janosch az egyik legismertebb német meseíró, mesekönyveit gyerekek és felnőttek milliói ismerik és szeretik szerte a világon. Kistigris és Kismackó kalandjai az Irány Panama! – Történet arról, hogyan utazott Kistigris és Kismackó álmai országába című kötetben folytatódnak.

Van két kisiskolásunk a tesztcsapatban, akikhez jövőre, ha jól számolom még három csatlakozik. Egyelőre csak Kinga szeme ugrik azonnal az ábécés könyvekre, meglátjuk mit ír róla, mindenesetre nagy érdeklődéssel és bizalommal várják a kötetet!

Balázs Ágnes: Mesélő ABC
A magyar ábécé elsajátítása gyerekjáték, ha a betűformákat különleges mesehősök mutatják be. Az olvasás kezdeti nehézségeinek leküzdésére minden meséhez egy-egy színnel és rajzzal kiemelt hangzó tartozik, amelynek felismerését és kiejtését könnyedén gyakorolhatja az ábécével ismerkedő gyerek.

 

Egy különleges szőnyeg nyomában
(Lumpi Lumpi gyógyító meséi)

Dobosiné Rizmayer Rita, ill. Roberto Luciani
Kedves, rokonszenves, bajkeverő, ám kissé sértődékeny, és… kék pikkely borítja. Ki ne szeretné, ha ilyen SÁRKÁNY lenne a KÉPZELETBELI BARÁTJA? Lumpi Lumpi a neve,
és különleges képessége, hogy mindig megvigasztalja barátját, Bartit. Mesebeli utazásaikon eltűnik minden aggodalom és szorongás, amit az ügyetlenül összekoszolt szőnyeg okozott.

Barti büntetésben van, mert összekoszolta a nappali régi, különleges szövésű szőnyegét. Szomorúan gondol képzeletbeli barátjára, és a kis sárkány, Lumpi Lumpi azonnal megjelenik
előtte pikkelyestül és taréjostul. Barti és a sárkány mesebeli utazásra indul, hogy új szőnyeget szerezzen a nappaliba, ám ez alkalommal Lumpi Lumpi az, aki szép kis kalamajkát okoz.

Romhányi József: Szamárfül
ill. Buzay István
„Mert mi a fül? Egy hasáb csacskaság, csenevésszé összeaszalt esszé, olvasótoborzó tartalmi torzó. (Az szól mellette, hogy csak az olvassa, aki már megvette.) A fül feltétlenül előlegezett közvélemény-keresztmetszet. Hogy tetszett, megtudhatod belőle, ha elolvasod előre. Vagy futólag utólag, így arra késztet, mit elméd már félig megemésztett, kérőzd fel akarva, nem akarva, mint egy kiló silót a marha. Ám mit sem tehetek ellene, állatmeséimet ajánlanom kellene, remélve, hogy meglelik itt-ott benne az emberit.”

Ezzel a füllel – csúfondáros szamárfüllel ajánlja maga a szerző az olvasók figyelmébe Szamárfül című halhatatlan kötetét.

Lois Rock: Időutazás a Biblia világában

Utazz velünk a régmúlt időkbe!
A Biblia arról a népről mesél, amely Kánaánban telepedett le, és felépítette Jeruzsálem városát. Az ő történetük más ókori birodalmakkal – Egyiptommal, Asszíriával, Babilonnal és
Rómával – való folytonos küzdelemben bontakozott ki. Ez a könyv elénk vará zsolja a Biblia történelmi korát és helyszíneit, részlet gazdag rajzai átélhetővé teszik a drámai eseményeket a kezdetektől a kereszténység elterjedéséig.

Susan Barrett–Peter Barrett: Az erdő nappal és éjjel
(Feltárul a természet)

Járd be az északi félteke erdőit, és csodáld meg a fák lombján átszűrődő napfényben sütkérező sok érdekes állatot! Térj vissza a már megismert ösvényekre éjszaka, és az ekkor előbukkanó állatok láttán úgy érzed majd, mintha ismeretlen tájakra tévedtél volna.

Nógrádi Gábor: A gonosz hét napja

Luca a ház tetején ül és énekel. Az emberek döbbenten nézik lentről, és a kislány bátyja, a tizennégy éves Alex zokogva borul térdre. Egyedül ő tudja: ha a húga lezuhan a tetőről, arról
csakis ő tehet. Hét nap – ennyi kellett ahhoz, hogy a fi ú mindent tönkretegyen maga körül. Akkor kezdődött az ámokfutás, amikor az apja lelépett otthonról, és a dühös Alex ellopott egy különös, foltos kutyát. Ettől a naptól fogva a fiú csal, hazudik, ármánykodik, haragszik az egész világra. Még szerelmét, Vivit is megalázza, mert a lány nem szereti őt viszont. Hét nap telik el a gonosz jegyében – s már Alex húgának élete a tét. Vajon minden bűnre van bocsánat? Enyhítő körülmény-e a viszonzatlan szerelem, a zűröskamaszkor és egy zsarnok apa? Nógrádi Gábor izgalmas, felkavaró regénye ezekre a kérdésekre is választ keres.

L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok

Ebben a regényben senki sem az, akinek látszik. Lille, a megbízhatóság és a jólneveltség szobra kettős életet él. Praetor, a laza és jómódú srác a csapat esze, mégis elindul a lejtőn.
Anna, a vagány tanárnő különc módszerekkel küzd a tanítványaival – csakhogy múltjában sötét folt éktelenkedik…

http://www.mora.hu/hirek/2012/12/04/rejtozo-kavicsok-rtl-klub
http://www.irodalmijelen.hu/node/15210
http://www.mora.hu/hirek/2012/11/15/rejtozo_kavicsok_interju
http://www.mora.hu/hirek/2012/11/14/Rejtozo_kavicsok_-_Harle_Tamas_ajanlja

Felnőtteknek is szerettel ajánlják.

Birodalmak tündöklése és bukása
szerk. Robert Aldrich, ford. Zsuppán András
A legfrissebb történelmi kutatásokat felhasználó, lenyűgöző színes illusztrációkkal gazdagított könyv végigvezeti az olvasót az újkori birodalmak konfliktusokkal, kegyetlenséggel,
heroizmussal, nagy felfedezésekkel és különleges teljesítményekkel teli történetén.