Gróh Ilona: Ringató - Hatvan magyar népdalA rohanás tengerében palackpostát találni igazi felüdülés. Különösen ha a benne rejlő üzenet életmentő. Átmentő. Mondhatnánk: mentés másként – a virtuális világ helyett az élő érzések szigetére. Kincs, ami nincs egy hét lakattal lezárt ládával a földbe ásva – sőt, az orrunk előtt hever.  

 A Ringató foglalkozások megálmodójaként sokak által ismert Gróh Ilona ezúttal a népdalkincs gondosan kiválogatott gyöngyszemeit közvetíti könyvben, kottaképpel, CD-melléklettel. “Énekeljünk, énekeljünk…!” – szólít meg minket a szerző egy moldvai népdal kezdősorát idézve. Ez az egyszerű felhívás roppant fontos tartalmat hordoz. 

      A Ringató könyvek hiánypótló művek a szó szoros értelmében, hiszen Forrai Katalin klasszikusnak számító könyvein kívül alig találunk a mai gyermekkönyvek között kottával együtt közölt daloskönyvet. Dallam nélkül a népdalok pedig aligha maradhatnak életben. Annak, aki kevésbé járatos a kottaolvasásban, nagy segítség lehet az ízlésesen előadott hanganyag, ami a könyvhöz tartozó CD-n található Berecz András, Bognár Szilvia, Kobzos Kiss Tamás, Navratil Andrea, Szvorák Katalin és Tintér Tímea tolmácsolásában.

     Az illusztráció stílusa finoman hidalja át a népi és a mai városi világ közti szakadékot – egy bolondos kutya, kalap alól kacsintó legény, lapszélről figyelő szürke marha békésen megfér a CD-trackekre is utaló dalszámozással. Bogdán Viki képei jelen időben tükrözik vissza a múlt idők letisztult dallamvilágát.

      A könyv tagolása a különböző dialektusokon keresztül kalauzolja végig a magyar tájegységeken az olvasót, rövid ismertetők szólnak a helyi jellegzetességekről, híres szülöttekről, a könyv végén térkép is ábrázolja a dalok származási helyeit.

 

Ezek a dallamok az ereinkben keringenek. Átmossák a szívünket. Ritmusuk a tenyerünkben lüktet, a halántékunkon dobol. Magunkra lelhetünk bennük, és otthont teremthetünk velük gyermekeink lelkében.

Gróh Ilona

Kolibri Kiadó, 2013

Kötés: kemény kötés

ISBN: 9786155234347