ImageA hazájában kedvelt svéd író, Martin Widmark Szállodarejtély című könyve igazi karácsonyi történet. A kötet a LasszeMaja Nyomozóiroda-sorozat második része. Az elsőt, a Gyémántrejtélyt 2013-ban adta ki a Könyvmolyképző Kiadó.

A kezdő olvasóknak szánt sorozat rendkívül népszerű a svéd gyerekek között. Több mint kétmillió példányban kelt el Svédországban. Eddig 22 része jelent meg, és 30 nyelvre fordították le. Jövőre az USÁ-ban is olvashatják majd a gyerekek.

A Szállodarejtély 2002-ben látott napvilágot, amikor Európában még nem sok háztartásban használták az internetet.

A Szállodarejtélyben Lassze és Maja, a két ifjú nyomozó Mákvirágfalva szállodájában segédkezik a karácsonyi szünetben. A szüleik elutaztak, ők pedig pár napra odaköltöznek Lassze nagybátyjához, aki a szállodában dolgozik.

Karácsony estéjén az előkelő Golden család érkezik a szállóba, és magukkal hozzák drága szemük fényét, a kínai almatacskót is. Az igazgató megígéri, hogy az értékes eb különleges bánásmódban részesül. Hamarosan azonban borzasztó dolog történik: a kutyának lába kel. Vajon ki lophatta el? Lassze és Maja nyomozásba kezd, és az internet segítségével megoldják a rejtélyt.

A nyomozás furfangos története remek fejtörő nemcsak gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is, akik a mesét felolvassák mondjuk lefekvés előtt. Emlékszem, mennyire lelkesedett érte egy svéd ismerősöm, aki angol irodalomból doktorált. Ö a fiának olvasta fel.

Remélem, a LasszeMaja Nyomozóiroda-sorozat sok magyar gyereknek okoz majd örömet, és sokukkal szeretteti meg az olvasást. A harmadik kötet, a Cirkuszrejtély jövőre lát majd napvilágot Magyarországon.

http://www.youtube.com/v/TqrXsXJxx3E?hl=sv_SE&version=3