Epitsvarost_LegofantaziakAz Építs várost! szerzője az ismert legóművész, az éves Lego-kiállítások ünnepelt bajnoka, Warren Elsmore. Az eredeti könyv 2013-ban jelent meg Londonban, a szerző legózás iránt érzett örök szerelme gyümölcseként. Elsmore egyszerre tiszteleg a világ csodálatos építészete előtt és fejezi ki a Lego építőkockákban rejlő lehetőségek iránti rajongását. A könyvben bemutatott óriási projektek közül néhányat már a nyilvánosság előtt is bemutatott különböző világrangú rendezvényeken, de a kötetben más legóművészek alkotásai is láthatók. A fejezetek különböző városok ikonikus látványosságait mutatják be a San Franciscó-i villamosoktól a tokiói cseresznyevirágokon át a New York-i taxikig; így hívják kis világkörüli utazásra az olvasót.

A Scolar Kiadó jóvoltából még tavaly napvilágot látott magyar nyelvű fordítás – Polyák Emese munkája – úgy minőségben, mint tartalomban hűen követi az eredeti kiadványt.

Amióta megismerték fiaim a Legót, azóta rajonganak érte. Hogy mikor kezdődött a Legoimádat nálunk, már nem tudom pontosan. Úgy tűnik, mintha mindig is szerették volna. Két évesen már megkapták a Duplót, majd két évre rá próbálkoztunk az első apró darabos Legóval. Azóta se tudják letenni, abbahagyni.

Nem csoda, hiszen szerintem a legjobb konstrukciós játék, amit valaha gyártottak. Kidolgozott „játékcsalád”, amely figyelembe veszi a gyermek fejlődését, értelmi szintjét. Alkalmas gyakorlójátékra, konstrukciós és szerepjátékra egyaránt. Előnye abban rejlik, hogy változatos formában illeszthető össze, és széles teret ad a gyermeknek egyéni elgondolásai megvalósításához. De ismerjük-e kedvenc építőjátékunk történetét?

A Lego története 1916-ban kezdődött, amikor Ole Kirk Christiansen fafaragó üzletet nyitott a dániai Billundban. Eleinte fából készült játékokat faragott, és a ’30-as évekre vállalkozása megkapta a „Lego” nevet, ami a „Játssz jól!” dán kifejezés rövidítése. A vállalat 1947-ben áttért a műanyagra, 1949-ben pedig egymáshoz kapcsolódó műanyag építőelemeket kezdett gyártani „automatikusan kapcsolódó kockák” néven. A tervezők 1958-ban fejlesztették ki és szabadalmaztatták azt a fajta elemet, amely a maiakkal is kompatibilis (a bütyök és lyuk, vagyis a stud-and-tube rendszerét). Ugyancsak abben az évben hunyt el az öreg Christiansen, fiára, Godtfredre hagyva a vállalkozást. 1966-ra már 42 országban árulták a Lego-játékokat. Ma szinte mindenhol ismerik.

A könyv nem csak a különböző elkészítésre, megépítésre javasolt maketteket mutatja be, hanem azt is felsorolja, melyikhez mennyi és milyen anyag szükséges. A makettek bemutatása előtt külön oldalakon tárgyalja a leghasznosabb kockákat, a Lego színeit, a léptéket, építési tippeket, a gyakorlást, valamint azt, hogy honnan szerezzük be az építkezéshez szükséges alapanyagokat.

A kötet 58 tervrajzot tartalmaz, a világ legnevezetesebb épületeit, amelyeket lépésről lépésre követve megépíthetünk. Gyermeki ötletesség, mérnöki precizitás, kreativitás – sokrétű élményt nyújt a legóvárosok világa.

Itt bekukucskálhattok az eredeti kiadás lapjai közé:

http://www.youtube.com/watch?v=5ETc87KaQWI

Hírdetés