KépSokáig töprengtem azon, indokolt lehet-e egy karácsonyi könyvről márciusban ajánlót írni. Végül egyik unokaöcsém győzött meg. Közelegvén a harmadik születésnapja, szülei kérdésére, hogy mit szeretne ajándékba, gondolkodás nélkül azt felelte, hogy karácsonyt. Megerősített a döntés helyességében az is, hogy kislányom nemrég azzal állt elő, nézzük meg újra DVD-n a Caillou karácsonyát. Kétségtelen tehát, hogy a legkisebbeket nemcsak a téli időszakban foglalkoztatja a karácsony ünnepe, hanem év közben is gondolnak rá: hol visszaemlékeznek az ünnepre, amikor már elmúlt, hol pedig  várakoznak, vágyakoznak, amikor közeledik. Szóljon tehát most az ajánló egy kiváló ismeretterjesztő könyvről, a Scolar Mit? Miért? Hogyan? sorozatának Karácsony című részéről.

Makkai Kinga korábbi ajánlóját idézve: „Az ismeretterjesztő művek kiadásának jelentős képviselője a magyar gyerekkönyvpiacon a Scolar Kiadó. Elég, ha csak a népszerű Mit? Miért? Hogyan? Ravensburger szakkönyvsorozatra gondolunk, mely több mint 30 témába (A számok, A tűzoltók, A rovarok, A kalózok, A dinoszauruszok, A foci, Az autók, A vonatok stb.) kalauzolja el az érdeklődőket az óvodáskorú gyerekektől kisiskolás korig. A kiadó a kisebb korosztálynak ajánlja a Mini Ravensburger gyerekkönyv sorozatot, mely az apróságok kíváncsiságát hivatott kielégíteni.”

A sorozat ezen, Karácsony című része kevésbé szakkönyv jellegű, inkább gyerekeknek szóló, kulturális, kultúrantropológiai ismeretterjesztő kiadvány, amelynek lapjain bölcsen átgondolva és felépítve, a gyermeki szemlélethez, látásmódhoz igazodva tárulnak fel az érdekességek, tudnivalók a karácsonyi ünnepkörről. Az első színes oldalpáron hangulatba hozza a kis olvasót a karácsonyi forgatag látványa és a pár mondatos szöveg, ami a karácsony szépségére koncentrál. Számos kelléke megjelenik már itt a karácsonynak, és a böngésző-szerűen, sűrűn, részlet-gazdagon megrajzolt illusztrációban elmélyedve valamennyi érzékünk felébred. Gondolatban mézeskalácsot kóstolhat, teát kortyolhat, forralt bor illatát érezheti, kisbárányt simogathat, fúvósok koncertjét hallgathatja és karácsonyi fények villózásában gyönyörködhet a kis olvasó. Az első oldalpáron a könyvsorozat egyik különlegességéből, a kinyitható ablakocskákból csak egy van.

A hangulat megalapozása után a múltba repülünk, és a karácsony történetéről olvashatunk a gyerekeknek. Hitelesen tárja fel a könyv a bibliai történetet, megjelenítve mind a történeti korszakot (rómaiak), mind a biblia szereplőit (József, Mária, a három királyok) úgy, hogy az a Biblia tanítását igaznak tartó hívők és a Bibliát csak irodalmi alkotásnak tekintő szülők számára se sok, se kevés, se ferdítő, se téves ne legyen. Annak ellenére, vagy éppen azért, mert ismeretterjesztő kiadványról van szó, figyelemreméltó a vallási tolerancia és a politikai korrektség ilyetén ötvözése.

Az advent fogalmát, az adventi időszakra jellemző történéseket magyarázó oldalpáron a legizgalmasabb karácsonyt váró foglalatosságok kaptak helyet. Újraélheti a gyermek az élményeit, vagy ötletet meríthet a mézeskalács, a mézesbáb, az adventi koszorú vagy a kalendárium készítéséhez, és közben ezeknek a történetével, a hagyományok gyökereivel is megismerkedhet. Itt már sokasodnak a kinyitható ablakocskák is. (Számomra egyébként itt vált nyilvánvalóvá a kinyitható ablakos könyvek varázsának magyarázata: a kép mögötti kép, a kukucskálás, a titok megfejtése hasonlóképpen izgalmas, mint az adventi kalendárium!)

Az ajándékozás szokásának eredetét, e szokás alakulását bemutató képeknek igazán örülhetünk. Értéksemlegesen ír a könyv a bevásárlóközpontok karácsonyi kínálatáról, az ajándéklistákról, a kívánságokat tartalmazó levelekről és az adománygyűjtésről. Ez a rész a leginkább alkalmas arra, hogy valódi párbeszédet nyisson a gyermek és a szülő között, és hogy a szülő értékrendje szerint engedje formálni a karácsonyi ajándékozás körüli misztériumot vagy éppen mizériát – ki minek éli meg ezt a hagyományt. Nehezebb „ügy” a ki hozza az ajándékot és ki állítja a karácsonyfát kérdése. A hat-hét éves korú gyermekek számára már nyilvánvaló, hogy nem az angyalok vagy a Jézuska hozzák az ajándékot vagy állítják fel a karácsonyfát. Ennyi idős korukra már több helyen csodálkozhattak rá megvásárolható karácsonyfadíszekre, égőkre, hallhatták más gyerekektől, hogy ők maguk díszítik a karácsonyfát, vagy éppen fordítva, hogy a másik gyermeknek a Jézuska hoz karácsonyfát. A könyvben írtak ebben az esetben is segítséget nyújtanak a szülőknek, hogy a varázslat rombolása nélkül magyarázzák el a gyerekeknek az otthoni hagyományok és a mások szokásai közötti különbséget, hasonlóságot, és az ünnep családot, társadalmat összekötő vagy épp a kultúrák különbözőségének tolerálásával, elismerésével és tiszteletével együtt járó erejét.

Kép

Az utolsó oldalon kivehető, karton betlehemet kap ajándékba az olvasó. A Scolar e kiadványa tehát nemcsak a megszokott kis ablakok vagy a téma varázsa miatt izgalmas. Ajándékot, ötleteket, meghitt beszélgetések lehetőségét rejtő kiadvány ez, maga is ajándék. Kiváló ajándék akár most is (na jó, nem pont húsvétkor, de lassan-lassan), és ahogyan a karácsony közeledik, egyre inkább.

Reklámok