Titok. Lila. Már a kirakatban dalra kel.                             B1250354

Elillanó dallamok egy könyv lapjaiba zárva, színek és illatok, ízek, emlékek, ábrándozás, nevetés, álmok és valóság, természet, ritmus, rend. Titok. Gróh Ilona titka. A Hatvan magyar népdal után megjelent új daloskönyvében a szerző sárkányparipára ülteti a gyermekeket, felnőttjeikkel együtt. A különleges utazáshoz szelíd tanácsokkal látja el az olvasót, mert tudja jól, hogy ezt a bensőséges világot befogadni, megtartani és átadni felelősségteljes feladat. “Jót s jól, ebben áll a nagy titok” – idézi a bevezetőben Kazinczy Ferencet, s ezt a gondolatot tükrözi a tőle megszokott értő, gondos szakértelem a könyv minden egyes lapján.

Vágtathatunk a paripán, Weöres Sándor gondolatai adnak nekünk szárnyat, szemünket és fülünket biztos kézzel vezeti a tiszta kottakép. Kodály öröksége. Ne torpanjon meg az sem, aki nem mozog otthonosan az írott hangok világában, a kottaolvasást segíti a mellékelt, igényesen elkészített CD. Türelmes odafigyeléssel – a hanganyagot “néma kottaolvasás” közben hallgatva, a dallamvonalat szemünkkel követve – olyan belső hallást alakíthatunk ki, ami mellett hamarosan elég rápillantani a kottaképre, s már énekelhetjük is a dalokat. A sárkányparipán szárnyalva ismerős darabokkal is találkozhatunk, nem egyet az óvodai és kisiskolás emlékek hálójából emelhetünk elő, Kodály Zoltán, Szőnyi Erzsébet, Ádám Jenő műdalait. Más dallamok Forrai Katalin zenepedagógus európai dalgyűjteményéből köszönnek ránk, a szövegek Weöres Sándor, Csukás István, Gazdag Erzsi tollát dicsérik. A kínálat bőséges, a hatvan rövid ének színes és változatos összképet alkot. A dalok gyermekeinkben játékosan eresztenek zenei gyökereket, s a közös éneklés semmi mással nem pótolható bizalmas szellemi összeköttetést sző szülő és gyermek közé. Sejtelmünk sincs, milyen fontos ez a kapocs, ami egyben az elmélyülni tudás képességét is kialakítja. Az a gyermek, akinek sokat énekelnek, felnőtt korára nagy valószínűséggel lesz jó zenehallgató – felismeri a csend értékét, a hangokból pedig gazdag belső felhajtóerőt kap, ami kísérni fogja egy életen át.

Szepesi Szűcs Barbara egyedi stílusú illusztrációival varázsol el minket, a mese és a valóság határán innen és túl. A három témakörbe válogatott dalok köré ízléses egyszerűséggel teremt barátságos hangulatot. Mesés állatok masíroznak az első fejezet felé, a négy évszak tündérekben ölt testet, hol a megkapó madárrajzok, hol az álomvilágba kalauzoló színhasználat bűvöli el az olvasót, a meghitt motívumok nyomán körbeér az idő. A könyv tipográfiája is elsőrangú, hálásan nyugtázhatjuk, hogy a Kolibri Kiadó ismét szép daloskönyvvel ajándékozott meg minket. Nekünk pedig már nincs is más dolgunk, mint felpattanni a sárkányparipára, a magasból letekintve csodálni a hatvan mikrovilágból kitáruló széles nagyvilágot, és átadni magunkat a repülés boldogságának.

 

Sárkányparipán vágtatni jó!

 

 

Gróh Ilona: Ringató – Sárkányparipán vágtattam, Hatvan gyerekdal

Illusztrálta: Szepesi Szűcs Barbara

A CD-n közreműködik: Balogh Sándor, Gróh Ilona, Gáll Viktória Emese, Hazay Annamária, Hazay Tímea, Mazura János, Szabó Adrien

Kolibri Kiadó, 2014

ISBN: 9786155234958

 

 

 

 

 

Reklámok