Kedves olvasóink!

rviki3Ugye, hogy a nyár más? Nincs akkora rohanás, sorra kerülhetnek végre a várva várt, félretett újdonságok, kitelik az időből a vaskosabb kötetekre is, sőt régen látott, korábbi kedvencek is felbukkannak újraolvasásra. Megint összeszedtük, melyikünk miféle csuda könyvekbe merült a nyaralás alatt. 

 

 

 

NyVIKI

Nyári irodalmi élményeink a teljesség igénye nélkül:

nyviki1Sokat barangoltunk Lieselotte, egy nagyon vicces német tehén háza táján, ízlelgettük a csodafa gyümölcseit, két rokonlélek sünkedvenccel muszogtunk, két egérrel kalandoztunk a színek világában. A nyári bolondos mókákból természetesen Tatu és Patu sem maradhatott ki, Pettsonnal és Findusszal pedig horgászni mentünk. Maszattal vonatra ültünk, majd sárkányparipára pattantunk, és dalolva vágtattunk, körforgásban pörögtünk.

Én személy szerint két fontos régi elmaradásomat pótoltam nagy élvezettel: Márquez: Száz év magány, Ottlik Géza: Iskola a határon.

 

nyviki2(Alexander Steffensmeier: Lieselotte macht Urlaub; Marianne Poncelet: A csodafa; Máté Angi Volt egyszer egy; Szutyejev: A sün, akit meg lehetett simogatni; Jánosi-Halász Rita, Entz Sarolta, Fekete-Horváth Erika és Mészáros János: Két egér kalandjai – Színek; Aino Havukainen és Sami Toivonen: Tatu és Patu könyvek; Sven Nordqist: Pettson horgászni megy; Berg Judit-Agócs Írisz: Maszat a vonaton; Gróh Ilona: Sárkányparipán vágtattam, Ringató – 60 gyerekdal; Szalóki Ági: Körforgás)

 

 

 

 

 

 

 

 

RÉKA

Külföldről beszerezni a nemrég kiadott magyar könyveket nem mindig egyszerű. Általában később jutok hozzá az új kiadványokhoz, ezért a nyáron magyarországi utam során felpakoltam. Hazaérve igyekeztem bepótolni az elmaradásaim, ami a korábban napvilágot látott könyvek elolvasását illeti.
reka1Ilyen a sorban például Kertész Erzsi Labirintója. Nem tudtam letenni, együltömben elolvastam, ahogy az idén megjelent Dalia és Dália című mesekönyvét is, Keszeg Ágnes aprólékosan kidolgozott, csodaszép rajzaival. Egy biztos, Kertész Erzsi írhat bármennyit, bármikor, én hű olvasója leszek, vagyok, voltam.
Az egyik meglepetése a nyárnak számomra David Almond Skelligje volt. Régóta készültem ennek a könyvnek a beszerzésére, végre sikerült hozzájutnom. Nagyon szerettem. Cséplő Noémi fordítása gyönyörű, és úgy keríti hatalmába az olvasót, ahogy azt egy igazán jó szövegnek kell. Azt hiszem, David Almond is el lenne bűvölve, ha értene magyarul.
Az Elfelejtett lények boltjához is később jutottam hozzá. Több, nagyon finom hangulatú, igazi gyöngyszemre találtam abban a könyvben, nem beszélve arról, hogy az antológia illusztrációi külön figyelmet érdemelnek.
Domonyi Rita Tündérbodárját nem lehet nem szeretni. Az illusztrációk az elején nem igazán fogtak meg, valahogy mégis úgy vagyok vele, hogy nagyon megszerettem a könyv végére Glaser Katalin figuráit. Devevért csak így tudnám elképzelni.
Stian Hole Garmann nyara szokatlan képi világával keltette fel az érdeklődésemet. Bájos könyv, de nem lett a kedvencem.
Makhult Gabi illusztrációt képtelenség megunni, így hát a Borsos. J. Gyöngyi írta Macskameséket nagy izgalommal vettem a kezembe. Kíváncsi voltam, szöveg és kép mennyire egészíti ki egymást. Nem csalódtam.
reka2Dániel András úgy látszik, bármit is alkot, sokunk nagy örömére teszi. Matild és Margaréta is idei főkedvenc lett, ahogy Kicsinéni, Kicsibácsi, Imikém és persze a kuflik is. Dániel Andrásnak üzenem, várom nagyon a még meg nem született többieket is!
Külön örültem Dóka Péter és Anne Pikkov, észt illusztrátor közös alkotásának, a Lila királylánynak. A mesék közül egyet-kettőt olvastam korábban, így tudtam, hogy kedvemre való könyv lesz ez. A szövegek édes hangulatához remekül passzol Anne Pikkov képi világa.
Végül pedig hadd mondjam el, hogy amit igazán várok immár több hónapja, az Lakatos István újabb könyve, az Óraverzum. Remélem, ehhez a könyvhöz, ahogy megjelenik, azonnal hozzájuthatok.

 

 

 

 

 

KATA

kata1Azt gondolhatnánk, hogy egy újszülött érkezése töredékére csökkenti az olvasással, illetve felolvasással töltött időt egy családban. Nálunk valahogy mégis másként alakult. Hála ezért a legkisebb nyugodtságának, a középső türelmének, és a legnagyobb “függőségének”, akinek már ha törik, ha szakad, olvasni kell. A nyár egyik nagy slágere Jacob Martin Strid Hihetetlen történet az óriás körtéről c. meséje volt. Négyéves kislányom ugyanúgy szerette, mint a hatéves kisfiam. Ő egyébként is a Kolibri Kiadó egyik nagy rajongója: a Torzonborz, a rabló c. könyvvel megnyerték, és azóta szinte csak kolibris könyvet olvasunk. A héttőrös, lehengerlő Torzonborz újabb kalandjaival egyetlen nap alatt “végeztünk”, és alig vártuk, hogy a nyár végén a Torzonborz megjavul c. befejező részt is olvashassuk. Megvolt. Mindemellett elolvastuk David Walliams Gengszter nagyi című, kicsit idősebbeknek írt regényét is, most pedig Jeney Zoltán Rév Fülöpjével ismerkedünk. A nyár legkeményebb könyve Tordának a Csimota Kiadó gondozásában megjelent Az ellenség volt. Minden erőfeszítésem és igyekezetem ellenére a gyermek épp katonás korszakát éli, aminek így most már jobb teret engedni, mint ellene feszülni. A háború valódi oldalának megismerésében pedig nagyon sokat segít a Csimota új könyve, amiről azt kívánnám, hogy minden, tényleg MINDEN kisiskoláshoz eljusson.

kata2Dorka, aki nem sokkal több, mint négy éves, a Liget Műhely gondozásában megjelent Szakálla volt kender c. mesekönyvet szerette a legjobban (szerző: Búth Emília), ami nemcsak a kötet történeteinek végtelenül érdekes és egyedi stílusának, megragadó és rabul ejtő hangulatának, hanem Pap Kata kiforrott, találó illusztrációinak is köszönhető. A hét hónapos csepp még csak szájba veszi, simogatja, megragadná a könyveket. Ölben ülve hallgat, lát, érint. Hogy mit, az talán még nem is fontos, de egyébként mindent, amit mi, többiek olvasunk.

Lopva azért jutott idő felnőtt olvasmányra is. Diane Pearson Csárdás c. történelmi családregénye igazi meglepetés volt. Y.A. irodalomból kifejezetten tetszett Rachel Hartman Seraphina c. fantasztikus regénye, és Sally Gardner A hold legsötétebb oldala c. disztópiája.

A nyarat pedig a KÖRFORGÁS c. könyv és hanganyaga (Szalóki Ági) tették teljessé.

 

 

 

 

ESZTER

eszter1Zséknek az egyik legnagyobb nyári sláger Zalán Tibortól a Királylányok könyve volt, Zsiga fiam is lelkesen kommentálta az eseményeket, kérdezett és reflektált. Időnként hosszabb lett az ő monológja, mint maga a mese. Zsófi meg megint királylányokat rajzol, de már nem hosszú szőke Rapunzel-hajjal, hanem mindenfélével, emiatt pedig végtelenül hálás vagyok Keszeg Ági gyönyörűséges illusztrációinak.

De olvastunk  Dalia és Dáliát, Találtunk szíveket (sokadszor), Zsófi többedszer is elolvasta Az én boldog életem című könyvet németül, továbbá egy egész kupac kezdő olvasóknak való német nyelvű kötetet. Zsiga inkább a természettudományos érdeklődését fejlesztette különböző ismeretterjesztő sorozatokkal, a madarakról, dinoszauruszokról, és képes, állatos enciklopédiákat lapozgatott.

De olvastunk Szusi apót Kiss Ottótól, Puszirablókat Vig Balázstól, Rico és Oscart Andreas Steinhöfeltől, utóbbit a moziban is megnéztük, és letudtuk az Így neveld a sárkányodat című film eszter2eredeti, könyvváltozatát is.

A másik, legtöbb kérdést és reflexiót, és persze nevetést kiváltó könyv az Álomrendőrség-sorozat első kötete volt, Pacskovszky Zsolttól, olyannyira, hogy az unokáira vigyázó nagyival is elolvastatták még kétszer. A nagyival, akinek a száján azóta ki-kicsúszik a “basztikül”…

 

 

 

 

 

 

KINGA

Megáll S. Nopola könyvével a kezében, és könyvespolcát bámulja. Ősszel kezdi a harmadik osztályt, és idén nyáron szívesen időzött könyvek társaságában. Most fejezte be a Risto Rapper!-t, s azon gondolkozik, melyik legyen a következő: Ella és barátai, Világgá mentem, majd jövök, vagy a Felbukkan egy szombóc. Mind a hármat feltettem a polcára.  Ő majd beleolvas, és eldönti, hogy volna-e kedve hozzá vagy sem. Mert ő már olvasó. Az olvasónak pedig jogai vannak. Például a végig nem olvasás joga. Vagy a választás joga. A beleolvasás joga. Hogy Pennac tízparancsolatát kiegészítsük.

kinga1Még egyszer megsimogatja a könyv fedelét, és beszúrja a legutóbbi olvasmányai mellé: Bálint Ágnes: Hajónapló. Kissé elszontyolodott, mikor észrevette, hogy ezt a kötetet már nem a szerző rajzai díszítik. Hiába hallotta, hogy Sajdik Ferenc kitűnő illusztrátor, hogy a Pompom is az ő keze munkáját dicséri, neki úgy is az első kötet rajzai tetszettek. Rendkívül nagy hatással volt rá a szerző stílusa, humora. Bálint Ágnes könyve tulajdonképpen kamasznapló. A főszereplő, a tizenkét éves Laci egy háromgyerekes család hétköznapi eseményeiről számol be lenyűgöző stílusban. Erre mondják, hogy „klasszikus”, meg hogy „halhatatlan”.

kinga2Mielőtt nekifogott volna a Szeleburdi családnak, megismerkedett Miúval és Vaúval. A finn szerzőt, Timo Parvelát a Mérleghintában ismerte meg, azóta kedvencei közé sorolja. Abból még én olvastam fel neki, és ezúttal is vágyott rá, hogy ezek a kalandok, történetek az esti mesehallgatás részeivé váljanak. Annak ellenére, hogy esténként egyedül olvas, szívesen meghallgatja azokat a meséket is, amit a hét éves öccsének olvasok. Az idén nyáron újdonságokból válogattam nekik az esti felolvasáshoz: Tündérbodár, Dalia és Dália, Miú és Vau, Torzonborz, a rabló, Fahéjas kert, Hihetetlen történet az óriás körtéről. De szívesen hallgatták, forgatták, böngészték a régi kedvenceket is, mint amilyen a Garmann nyara, az Apa, irány a tenger vagy a Tatu és Patu sorozat. Ez utóbbi sorozat legújabb kötete (Tatu és Patu elszabadul), a Kolibri Kiadó jóvoltából megjelent Óriás körte, Torzonborz, na meg az Egy ropi naplója lett a nyár slágere.

 

 

 

 

NÓRI

 

nori1Katát kérdeztem, s Kata szólt, s milyen igaza volt (megint), hogy Ottfried Preussler Torzonborz sorozatát nem szabad kihagyni. Szinte még el sem kezdődött a nyár, mikor egy szusszanásra elolvastuk Torzonborz, a rablót, egy másik szusszanásra pedig Torzonborz újabb gaztetteit, és volt lelkes ováció, mikor kiderült, hogy útban van a folytatás is (közben már meg is jelent), mert Torzonborz megjavulni vágyik. Nyolcéves kisfiam és ötéves kislányom egyszerre hallgatták és szerették Paprika Jancsi és Vitéz László kalandjait, és nem tagadhatom, hogy ezt a mostanában nálunk zajló testvéri csatározások miatt nagy örömmel fogadtam. Nem tudom, hogy a célzott választás eredményeképpen, vagy a nyolc- és ötévesek lelki világának közös nevezője miatt, de valamennyi nyári olvasmányunk a közös irodalmi élvezet jegyében zajlott.

 

Olvastuk Stéphane Audeguy Alma, végre itt vagy! című könyvét, és gyerekeim szinte egyformán siklottak el fölötte, érdeklődésemben magam maradtam, Laurent Moreau illusztráció miatt magam lapozgattam az egyébként megragadó képi világot teremtő könyvet.

 

Aztán július elején végre megérkezett Helka és Ciprián. Muszáj ideírnom, hogy anyukám Érsekújvárból Győrbe vonatozott direkt csak értük, mert ha könyv kell, akkor ugye nincs felesleges fáradság, és Nyulász Péter könyvei meg kellettek, hisz Rét Viki ajánlotta őket még májusban azzal, hogy a Helkát otthon már többször is végigolvasták. Neki is igaza volt (megint), mert a Helka- és Cipriántime úgy rögzült nyári délutánjainkba mint, ahogy pl. a fogmosás rögzülhetne végre évszaktól függetlenül reggeleink és estéink sorába.

 

Olvastuk és nézegettük Jakob Martin Strid Hihetetlen történet az óriás körtéről c. könyvét, Bosnyák Viktória A szomorú kacagányát, csodáltuk benne Rippl Renáta illusztrációit, meséltünk papírszínházat (újként A hétfejű tündért), újfent rá kellett jönnöm, hogy döbbenetes ereje van.

 

A költészet idén nyáron számunkra Kollár Árpád Milyen madár c. kötete hangján szólalt meg, és szólal meg szinte naponta azóta is, bár van a kötetben három olyan (egyébként fantasztikus) vers, amiket gyerekeimnek nem tudok felolvasni, összetörnék bennük valamit, azt hiszem. És nevetgélünk sokat Schein Gábor Márciusban jaguárok? c. verseskötetén is, bár szubjektív ráhangolódásaink híján ebből a kötetből is kerülünk néhányat.

 

nori2Nyári nagy felfedezettünk pedig a lengyel szerzőpáros, Aleksandra Mizieliňska és Daniel Mizieliňski H.Á.Z. (eredeti címe D.O.M.E.K., info itt http://culture.pl/en/artist/aleksandra-mizielinska-and-daniel-mizielinski) c. képeskönyve, mely közvetlen módon mutatja be a világ építészetének legelképesztőbb alkotásait, mesébe illő zugait, hajmeresztő konstrukcióit. A könyv cseh fordításban is megjelent, s szeretnénk nagyon a szerzők térképes publikációját is olvasni hamarosan.

 

 

 

RVIKI

rviki1Hiába, ez már nem ugyanaz, mint amikor egy egykével faljuk zavartalanul, napokon keresztül a Helkát, úgyhogy a várva várt Cipriánt sajnos töredezettebben olvastam fel, de így is nagy élmény volt, imádtuk. Viszont a kisöcsivel is lehet már jókat olvasni, szereti a verseket, úgyhogy megy a Tengerecki, a Zimzizim, a Lúdanyó meséi, Kiss Ottó minden mennyiségben, a nagy korkülönbség miatt nehezebben megoldható közös olvasás legnagyobb sikere pedig továbbra is a Tatoktatok.
Számomra a Chaos Walking trilógia volt a nyári műsor, az első nagyon tetszett, a harmadik már kicsit lassabban ment, pedig most nagyon bele vagyok szeretve a YA-okba. Nick Hornbytól a Long Way Down viszont telitalálat volt. rviki2