RekaSosem könnyű karácsonyi gyerekkönyvlistát összeállítani, mert ha nem figyel az ember, jó hosszúra is perdülhet a listára kívánkozó könyvsor. Az alábbi listámon nem rangsoroltam a könyvkívánságokat, egyenként jegyeztem fel őket, épp úgy, ahogy eszembe jutottak. Leginkább az mozgatott, gyereklelkem milyen gyerekkönyvnek örülne karácsonykor a leginkább. Hát, íme:

Kolozsi Angéla- Gyöngyösi Adrienn: Emília és az angyal, akit Körmöczi Györgynek hívnak, Pagony Kiadó, 2014.
Az angyalokról szóló mesekönyveket mindig előszeretettel lapozgatom. Kolozsi Angéla hús-vér angyala
nagyon felkeltette az érdeklődésemet, már csak azért is, mert Emíliával való barátsága egészen különleges. Kölcsönösen segítenek egymáson, és sok mindenben hasonlítanak is.  Nem beszélve arról, hogy a könyvet Gyöngyösi Adrienn gyönyörűséges illusztrációi díszítik.
Michael Ende: A sátánármányos parázsvarázs-pokolikőr-puncspancs-lódítóbódítóka, Kolibri Kiadó, 2014.
Michael Ende nem hiányozhat a fa alól. Nekem ennek a könyvnek az 1993-as kiadása volt meg, nagyon szerettem, és máig sem tudom, hogy, de lába kelt. Maurizió és Karesz története a mai napig nagy kedvenc, így épp itt az ideje, hogy az angyal pótolja a korábbit. No meg egy lóditóbódítóka mindig remek ajándék.Reka1
Davide Cali- Serge Bloch: Az ellenség, Csimota Kiadó, 2014.
Biztos vagyok benne, hogy a magyar fordítása ennek a könyvnek zseniális, hisz Szabó T. Anna a fordító. Én a könyvet spanyol kiadásban olvastam nemrég, és mélyen megérintett. Talán leginkább azért, mert remekül rátapint a háborúk lényegére. Minden háború teljesen értelmetlen, és soha nincsenek győztesek, csak vesztesek. Két, egymással szembeni lövészárokban tépelődő, szenvedő, éhező és fázó katona gondolatait tolmácsolja Davide Cali. Ehhez készített zseniális képeket Serge Bloch.
Adamik Zsolt- Hanga Réka: Bibedombi szörnyhatározó, Cerkabella, 2014.
Ezt a könyvet mindenhova el kéne juttatnia az angyalnak.  Főleg a szörnyeket szerető, vagy éppen azoktól rettegő gyerekeknek. Tökéletes keveréke ez a könyv nyelvi játéknak, humornak, plusz szörnyekről szól. Kell ennél jobb szörnymeselexikon?
Méhes György-Bányai István: Micsoda társaság!, Cerkabella, 2014.
Méhes György különösen kedves a szívemnek. Gyerekkoromban sok könyvét lapozgathattam, és a mai napig örömmel veszem elő egyik-másik régi darabot. A Micsoda társaság! Bányai István illusztrációival igazi csemege karácsonyra. Aki szereti a vicces, viszontagságokkal fűszerezett családtörténeteket, jelezze az angyalnak!
Reka2Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt? (és mi történt ott vele?), Pagony, 2014.
Számomra Dániel András a kortárs gyermekirodalom egyik legjobb tollbűvésze. Könnyedén bánik a szavakkal, tele van jobbnál jobb ötletekkel, humora felülmúlhatatlan, nem beszélve az illusztrációiról. Minden könyve kincs, szóval az angyallistákon legalább egy mesekönyvének illik ott lennie. Most nálam Jakab a soros, egyrészt mert furdal a kíváncsiság, hogy mit is keresett az ágy alatt, no meg hogy mi is történik ott vele, másrészt meg a Dániel-gyűjteményemet feltétlenül bővítenem kell.
Finy Petra- Rubik Anna: Zöld cirkusz és a virágtolvajok, Pagony, 2014.
Nagyon kíváncsi vagyok erre a mesekönyvre. A cirkusz világa, a sok rejtély, megoldandó titok mindig is vonzott, és íme, végre itt egy izgalmasnak ígérkező cirkuszos mesekönyv, Rubik Anna remek illusztrációival. Kiskoromban volt időszak, amikor kötéltáncos szerettem volna lenni, de az egyre fokozódó tériszonyom miatt e karriertervem túl hamar derékba tört. Ezért is ott a helye a listámon ennek a mesekönyvnek.
Lackfi János- Lackfi Margit: Szakimesék, Kolibri Kiadó, 2014.
Hát lehet rossz bármelyik Lackfi-mesekönyv? Kizárt dolog! Nem beszélve arról, hogy ez a legutóbbi Lackfi-mesekönyv egy Lackfi-koprodukció, hisz az illusztrációkat Lackfi Margit készítette. Ebben a mesekönyvben olyan szeretetteljes szakik szerepelnek, akiktől varázslatos lesz a világ: Vajszívű Lóránd, a buszvezető például puszival kezeli felesége szeplőit. Reka3
Guus Kuijer: Minden dolgok könyve, Kolibri Kiadó, 2014.
Guus Kuijer, holland író könyve pár hónappal ezelőtt került a kezembe spanyolul. 2006-ban adta ki a MacMillan Kiadó, illusztrátora Luis Pombo. A könyv főszereplője Tamás, egy érzékeny, kedves, nyolcéves kisfiú, akinek nincs könnyű élete. Amikor megkérdezi tőle a szomszéd néni, mi akar lenni, ha felnő, csak annyit válaszol: boldog. Naplót ír (hogy a vele történt sok szörnyűséget így oldhassa fel magában: pl. az apa kegyetlenségét, aki veri a feleségét és a gyerekeit, miközben a vallást eszközként használja fel tetteihez), így születik meg a Minden dolgok könyve.  Az otthon átélt bántalmazások elviselésén a boszorkánynak hitt nénivel való barátsága enyhít. Olyan dolgokat tapasztalhat meg, amiben korábban sosem lehetett része. Szívhez szóló, remek gyerekkönyv a félelem legyőzéséről és a hit kétféle, ellentétes erejéről.

Hírdetés