2014-12-20Éva:

A karácsonyi könyvlistámon szerepel Puszedli és Habcsók Télen–nyáron karácsony című könyve a hat és fél éves lányom számára.(Bosnyák Viktória meséjét Rippl Renáta illusztrálta, Kolibri kiadó, 2012) Azt gondolom, nagyon viccesnek fogja találni, ahogyan a téli álmot alvó állatok találgatják, hogy mi lehet a karácsony. A két és fél éves, bármivel kardozni kezdő fiamnak a Ki vár a várban? című böngészőt szánom, remélem, hogy boldogulni fogok a különböző fegyverek, a páncélzat részeinek megnevezésével. (Guido Wandrey, Naphegy kiadó, 2006) Az az igazság, hogy a böngészők a szülőt megdolgoztatják.

Mindketten kapnak egy-egy részt Jill Tomlinson sorozatából: A bagoly, aki félt a sötétben és A pingvin, aki mindenre kíváncsi volt. (illusztrálta: Anna Laura Cantone, Pozsonyi Pagony, 2012, 2013).
Imádjuk a sorozatot, a gyerekek elsősorban a főszereplők karakterét, én pedig azt a szülői magatartást, azt a végtelen türelmet, ahogyan segítik a szülők a gyerekeiket a problémájuknak nem is a megoldásában, hanem a megélésében.

Őrzök egy imaginációt saját magamról: hatalmas fészek van a fejemen. Olvasom Máté Angit: „hosszú haját a fák ágai a forgásban feltekerték a feje tetejére, szálaiból fészket fontak.” Valahonnan nagyon mélyről jön ez a kép, de ő olyan nyelvi szinten képes megformálni, hogy minden olvasó megérzi ezt a mélységet. (Máté Angi: Az emlékfoltozók, Magvető, 2012) A magam számára ezt a könyvet szeretném.

Rét Viki:

Lulu kifejezetten kérte A Fásli utcai állatkórház második kötetét, mert nagyon szerette az elsőt, és ilyen kérésnek biztosan nem tud ellenállni a Mikulás (hozzánk is ő jön vissza orosz szokás szerint, mint Finduszhoz a svéd szerint).
Persze ezen kívül még meglepikönyvet is hoz, mert ezen a téren szerencsére mindig nagylelkű. Le-e-maileztük, hogy vannak lemaradásaink, úgyhogy abszolút nem gond, ha nem csupa újdonságot hoz, körülnézhet a duplikátumok közt is, amiket visszaküldtek neki. Sajnos Torzonborzot nem talált, azt üzente, viszont végre megismerjük Kicsibácsi és Kicsinénit, és hurrá, A szomorú kacagányt is elhozza!
Peti egy gyönyörű kis Fenyőlegendát kap tőle, és bár nem mecénáskodtunk, megkapja az új Egyszervoltot, yeah! Én az új Carrollos könyvet kértem (Edward Wakeling: Lewis Carroll – The Man and His Circle), de sajna azt mondta a Mikulás, hogy azt karácsonyig valószínűleg már nem tudja beszerezni. Azért remélem, nem kell majd egy egész évet várnom rá, és persze így is igazán impozáns lesz a felhozatal. Köszi, Miku!