IMG_1608[1]

fotó: Németh Eszter

Pénteken megalakult a HUBBY, ami természetesen tőlünk is kiemelt figyelmet kap, fontosnak tartjuk, tagságunkkal is támogatjuk az újonnan alakult szervezetet.
Külön gratulálunk Pásztor Csörgei Andreának, aki számos tevékenysége mellett könyvmutis is, és évek óta segíti szerkesztőként a munkánkat a háttérben! 

Az első sajtóközlemény:

Írók, illusztrátorok, könyvtárosok, pedagógusok, kiadók, összesen 110 alapító tag, 12 gyerekkönyvkiadó és két társadalmi szervezet jelenlétében, 27 belépési nyilatkozat támogatásával megalakult a Magyar Gyerekkönyv Fórum, 2015. február 20-án, Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében megrendezett alakuló ülésen. A megjelenteket – közöttük az alakuló ülést jelenlétével megtisztelő Rétvári Bencét, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárát – házigazdaként Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója köszöntötte.

A Magyar Gyerekkönyv Fórum céljai között szerepel az utóbbi étvizedben robbanásszerű fejlődéstmutató magyar gyermekkönyves, ifjúsági könyves szakma bekapcsolása a nemzetközi vérkeringésbe.
Az egyesület erre tekintettel angol elnevezést is választott, ez a HUBBY (Hungarian Board on Books for Young People), arra is utalva így, hogy az egyesület magáénak vallja az IBBY, azaz a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának céljait. A többi mellett ezek között szerepel a nemzetek közötti megértés elősegítése a gyermekkönyveken keresztül, illetve a magas színvonalú, igényes kiállítású könyvek eljuttatása a gyerekekhez a lehető legszélesebb körben, különös tekintettel a hátrányos helyzetű közegekben élőkre.
E gondolat jegyében – a február 14-i Nemzetközi Könyvajándék Naphoz is kapcsolódva – az alakuló ülés résztevői könyvajándékokat hoztak magukkal,melyeket a Magyar Református Szeretetszolgálaton keresztül kárpátaljai családok számára ajánlottak fel.

A közgyűlés megválasztotta az elnökségét is. A szavazás eredménye alapján az elnök: dr. Pompor Zoltán, elnökhelyettes: Jeney Zoltán lett.

Az elnökségi tagok: Balázs Andrea, Helmich Katalin, Jónásné Bánfi Csilla, Lakatos István, Nyulász Péter, Pásztor Csörgei Andrea és Szekeres Nikoletta.

A Magyar Gyerekkönyv Fórum feladatának tekinti, hogy segítse a gyerekkönyv szakmában tevékenykedő vagy tevékenykedni kívánókat, továbbá küldetésének érzik, hogy előmozdítsa a gyerekirodalom kutatást a tudományos eredmények széles körű megismertetésével. Nem utolsó sorban nemzeti szinten szeretnék népszerűsíteni a gyermek- és ifjúsági irodalmat, és felkarolni, összehangolni az ezen a területen létrejövő kezdeményezéseket.

Az egyesület tervezi a gyermekkönyv szerzők, illusztrátorok, kiadók évenkénti szakmai díjazását, rendszeres szakmai találkozók, fórumok, műhelyek és továbbképzések szervezését,közönségesemények rendezését, illetve szeretnék elérni, hogy a közoktatásban nagyobb mértékben
legyenek jelen a kortárs gyermekkönyvek.

Hírdetés