downloadSimon Réka Zsuzsanna Ahány király, annyi mese című könyvéből kedvencem A könyvgyűjtő király. ITT olvasható a könyvről írt ajánlónk.
A Majdnem egy tucat királylány meséiben olyan mai királylányokról olvasunk, akik szeretik a könyveket. Az utóbbit most ajánlom, mégpedig a könyv-, a könyvtár-, az olvasás- és mesekultusz megnyilvánulásaiból csemegézve.

Aranyos Fodorka vendéglény barátja, Zérikottya ugyanazt szereti, mint a királylány: többek között a könyveket, amelyeket ráadásul elemlámpával szeret olvasni az ágy alatt. Sajnos a királyi udvarból senki sem látja ezeket a vendéglényeket, ezért aztán Fodorkát gyanúsítják azzal, hogy a könyvtárszobában akkora tornyot épített könyvekből, hogy csak az ablakon lehetett bemenni.

Igazából Ubul és Pisszpössz építette azt a tornyot. Azt nem árulom el, hogy a király hogyan fogadta el lánya képzeletbeli barátait, de azt megsúgom, hogy az emlékláda segített végül megoldani a dolgokat.

A könyv a  témája Bakonyi Berkenye, a királylány, aki segített egy könyvtolvajnak című mesének is. A parkból eltűnnek a könyvek és a főszereplő Kakukktorma udvari bolond és Ragadós Galaj egyfejű sárkány segítségével kideríti, hogy ki lopta el a könyveket. A tettest, aki nem is tud olvasni, de azt gondolta, ha lesznek könyvei, olvasni is meg fog tanulni, végül fülön csípték. És tényleg megtanult. Berkenye tanította meg és Kakukktormával rendszeresen könyvtárba jártak, hogy ne lopja, hanem kölcsönözze a könyveket.

Egy másik királylánynak, Borzas Füzikének meggyűlt a baja egy könyvvel, nevezetesen a Királylányok Nagy Illemkódexével. Ezért átírta: minden királylány úgy viselheti a haját, ahogy neki tetszik és ehhez hasonló paragrafusok szerepelnek benne. Az új kódex sikerkönyv lett: három hét alatt minden királylány rendelt magának.

download-1

(c) Egri Mónika

Abban a birodalomban, ahol Erdei Szamóca él, párhuzamosan két rendezvény is zajlik ugyanazon júniusi napon: a Varázsolj okosan! verseny és a barlangászok könyvrágó ünnepsége, aminek az a győztese, aki egy nap alatt a legtöbb könyvön rágja át magát. Vajon mi történik, ha egy kezdő boszorka, Bojtocska, engedély nélkül tanul varázsigét a Nem kezdő varázslók kézikönyvéből, majd az ajtó melletti bambuszládába rejti a tiltott könyvet, abba, amit a barlangászok könyvrágó ünnepségére visznek? Vajon vissza tudja-e varázsolni a napot? Hát ő maga nem, de sejthetjük, hogy fontos szerep jut a birodalom rendjének visszaállításában Erdei Szamócának.

Természetesen a sárkányok is szeretik a könyveket. Fehér Zászpa, a királylány, aki sárkányokat rabolt ezt mondja király apjának: “Nem nagy kunszt a sárkányrablás, Papuska! Nagyon ijesztő tudok ám lenni! Azzal fenyegetőzöm, hogy szétcincálom a kardommal minden könyvüket. Ha nem tudtad volna, a sárkányok imádnak olvasni. Ennyi csak a rablási titkom.” A sárkányrablás „jutalma”: szobafogság. Zászpa megigéri, hogy nem fog többé sárkányt rabolni, hanem kakaódélutánra szóló meghívót küldd nekik, és így eltörli a király a szobafogságot.

kiralylany_rajz

(c) Egri Mónika

A sárkányok könyvszeretete menti meg a lovagokat attól, hogy előételként fogyasszák őket a sárkánylovagi ebéden – tudjuk meg Hegyi Árnika, a királylány, aki lovagrendet alapított című meséből. Ha a sárkányoknak lovagra támad gusztusuk, inkább átrágják magukat egy könyvön. A sárkánylovagok feladatai közé tartozik a könyvek pakolászása a királyi könyvtárban, és az is hogy időnként felolvassanak a királynak és a királynénak.

Sáfrányos Szeklice az a királylány, aki bajszot pingált egy fenevadnak. Szeklice a sárkányvölgybe merészkedik, de felkészül a találkozásra: A sárkányok jófejek, hogyan kezeljük őket című kézikönyvből. Csakhogy a sárkány is készül a királylányokkal való találkozásra.

Először is van egy királylányos listájuk, amelynek a segítségével ellenőrizhető (lenne, ha Hunyor pontos munkát végzett volna), hogy tényleg királylány-e Szeklice. És van saját példánya A királylányok is tudnak jófejek lenni című könyvből. Hogy miért kell bajuszt festeni a sárkánynak ahhoz, hogy a vásárba mehessen, kiderül a meséből.

Fürtös Bodza, a királylány, akit elleptek a limlomok a meséket szereti: amikor a kacatoktól alias kincsektől már nem tud közlekedni a palotában, zsibvásárt hirdet a birodalomban és aki el akar vinni valamit, annak mesélnie kell a Mesét reggelire, ebédre, vacsorára! mesehéten. Annyi limlom lelt gazdára, hogy a mesehét mesehónappá dagadt.

Berki Szellőrózsáról és Szelíd Csorbókáról nem derül ki, hogy szeretik-e a könyveket és a meséket, de én őket is megszerettem. A kilencéves lányomnak pedig azok a királylányok a kedvencei, akikben saját magára ismert: notórius késő (Berki Szellőrózsa, a királylány, aki mindenhonann elkésett), hosszú hajából a kócok kifésülése sok időt vesz el (Borzas Füzike, a királylány, aki átírta a királylányok nagy illemkódexét), és a sok lom között sosem találja, amire épp szüksége lenne (Fürtös Bodza, a királylány, akit elleptek a limlomok).

Imádom olvasni a nyelvi humortól átitatott szövegeket és nézegetni Egri Mónika szintén humoros, részletekben gazdag, harmonikus színfoltokból és hangsúlyos vonalakból összeálló illusztrációit.

Simon Réka Zsuzsanna: Majdnem egy tucat királylány
Illusztrálta: Egri Mónika
Manó Könyvek, 2016

Hírdetés