univerz Vendégszerzőnk, Kussinszky Anikó.

Ha szeretnél egy könyvet, ami garantáltan fekete lyukként szippant magába családostul: megtaláltad!

A Kolibri Kiadó gondozásában lapozó könyv formájában megjelent, rendkívül igényes kiállítású mű borítója első ránézésre megtévesztő lehet, de hamar nyilvánvalóvá válik, hogy nem aranyos rókák kalandjai, hanem a nagybetűs TUDOMÁNY vár ránk benne.  Tudomány mindenki számára: szülőknek, nagyobb gyerekeknek, de a kisebbeknek is, ami nagyon fontos. Máig emlékszem az élményre, amikor gyerekkoromban a képes USBORNE Enciklopédia Fizika-Kémia-Biológia kötetét kinyitottam egy karácsonyi reggelen: nemcsak letehetetlenül érdekes dolgokat találtam benne, hanem komolynak és nagynak éreztem magam, hogy ilyesmit olvasok. Csupa olyan dolog sorjázott a lapokon, ami annak előtte is érdekelt már, és valahogy az egyik kérdés hozta a másikat olvasás közben. Biztos vagyok benne, hogy ugyanezt fogjátok érezni Farkas Róbert első munkáját olvasva is. 

A könyv komolyan veszi az olvasót, de érthető tud maradni. Misztikus dolgokról szól, de nem misztifikálja túl azokat. A remekül eltalált párbeszédes forma első pillanattól fogva arra ösztönöz, hogy te is kérdezz, és kérdésekben garantáltan nem lesz hiány a gyerekek részéről sem. Dicséret illeti a nagyon átgondolt szerkesztést is. Mivel a könyv a korcsoport-besorolás szerint a 3-6 éves korosztályt célozza meg, elengedhetetlen, hogy a remélt olvasóközönség számára még pont emészthető arányban szereplő szöveges részekhez csábító, a tárgyhoz illően részletes és művészi igénnyel megrajzolt kép tartozzon. Ennek érdekében minden lappár bal oldalán egy, a szöveghez kapcsolódó illusztráció található, amely mind-mind az eredetileg grafikus szerző munkája. Ha tehát a gyerek(ek) a bal oldaladon ülnek, elkerülhető, hogy a képek nézegethetősége érdekében olvasóként nyakgörcsöt kapj, vagy percenként meg kelljen állni a képeken matató kezecskék által kitakart szavak felderítése céljából. A jobb oldal így kizárólag a szövegé, osztott szövegbox-szal. Nagy, nyomtatott betűkkel a kisebbeknek való információk, alatta kisebb betűkkel a haladóknak szánt infók. Ez azért is praktikus, mert a nyomtatott betűs részt nagyobb óvodások már könnyebben tudják bogarászni, ugyanis az „Első könyvem az univerzumról” jó eséllyel az az első könyv lesz, amit egyedül is megpróbálnak majd olvasni, mesélni, nézegetni.

univerz_2

Amolyan igazi időtöltős, gondolkodós, elmerengős, belefelejtkezős könyv ez. Megbontja a tér- idő kontinuumot, és biztosan mérföldkő a magyar gyermek-ifjúsági tudományos ismeretterjesztő irodalomban. Ajánlom az időnként a könyv bemutatásához szervezett „Mi látható az esti égen” című, gyerekeknek szóló csillagászati előadást is, megfelelő hangosítás esetén plusz élmény (legközelebb Margó Irodalmi Fesztivál, 2017/10/21 szombat 11:00), és nézzetek rá a Stellárium szabad, nyílt forráskódú számítógépes planetárium programra is, ami élethű 3D-s látványt nyújt – mintha szabad szemmel, binokulárral vagy távcsővel néznénk az eget.

Mi várjuk a folytatást, ami a fénysebességgel foglalkozik majd (Eszes róka meséi sorozat – Első könyvem a fénysebességről)

(Első Könyvem az Univerzumról, Kolibri 2017.)