Hogy miért választottam a Mesélj nekem sorozatból éppen a lovas kötetet? Én hiszek abban, hogy ösztönösen olyan meséket választunk, amelyekkel dolgoznunk kell. Boldizsár Ildikótól tudom (és én hiszek neki is), hogy mindenkiben él egy táltos paripa, akinek a varázsereje hat az életünkre. Nos nekem most nagy szükségem lesz a táltos paripám erejére és igyekszem őt megfelelően táplálni, ezek a mesék ebben segítségemre vannak.

A magyar népmesék táltos paripáiról három mesét olvashatunk a kötetben. Ahány mese – származását, megjelenését tekintve – annyiféle paripa. Benedek Elek Ambrus királyfi című meséjében egy háromszegetes tojásból kel ki a háromfejű, ötlábú táltos paripa. A Kié a táltos ló? című magyar népmesében egy legény a boszorkánynál szolgált időért fizetségül kapja annak hajtűjét. A hajtű gombját földhöz vágva születik meg a hatlábú táltos ló, de meg kell küzdenie
a boszorkánnyal, hogy övé maradjon. A hétlábú paripa c. mesében viszont egy árva leány, Ilona, a Tündérországból ellopott égitesteket kilenc évi szolgálat után szerzi vissza a paripával a Sárkányok Országából, és ezért feleségül veszi őt a királyfi Tündérországból.

A beszélő ló című magyar népmesében szintén egy királykisasszonynak kell a szomszéd királyfihoz mennie, aki megkérte a kezét, de nem ment érte (micsoda királyfi!). Az őt kísérő komorna szerepcserére kényszeríti a királykisasszonyt, akit a beszélő ló ment meg a libapásztorkodástól és jutatt a hozzá illő helyre: a trónra. Melléjük meglepően változatos meséket válogatott Luzsi Margó.

Számomra igazi gyöngyszeme a könyvnek a mongol eredetmonda: Aravgar Kar, a szélsebes paripa, aki sokáig a lóversenyek befutója volt, és aki öregkorában az utolsó versenyen az őt megelőző lovat megfeszített erővel a földre döntötte, majd kimúlt. Róla nevezték el a lovasünnepélyek helyszínét. Nagyon szép a két másik mongol népmese is. A szürke kanca csikaját anyja halála után is annak tanácsai segítik, míg végül megleli gazdáját. Az életmentő csikó egy lányt segít a házassághoz, majd élete árán menti meg őt gyermekével együtt a sárkánytól, és a mese végén mégis élve látjuk!

Másik csemege Az ébenfa ló (a borítón látható),amely egy perzsa varázsló által alkotott ló-szerkezetről szól (és erről a trójai faló jutott eszembe): gombnyomásra a levegőbe repül, és ennek hátán a királykisasszonyt többször is elrabolják, végül a perzsa királyfi visszarabolja Kínából és feleségül veszi.

Ebben a mitikus mesevilágban különleges színvolt A falovacska c. amerikai mese, amelyben egy játékkereskedés kirakatában Tami meglátja a falovacskát, de a szülei szegények lévén nem kaphatja meg, majd a család kivándorol Amerikába. A falovacska egy rosszcsont kisfiú tulajdonába kerül, és viszontagságos kalandok után Tami találja meg. Ez a leggyengébb láncszeme ennek a kötetnek, nem azért mert moralizál: meg kell becsülni a játékokat, hanem azért, mert brutálisan ábrázolja Törizúzi Tiporjánnak a bánásmódját a játékokkal, és hiányolom azt a finom árnyalást, empátia-keltést, amit Andersennél megszoktunk a megszemélyesített tárgyakról szóló meséiben.

A két állatmese (A szamár meg az oroszlán, illetve A szúnyog meg a ló) a kötet főszereplőit mutatja be pozitív vonásokkal egyéb állatok rovására, így utalva emberi jellemvonásokra.
A szamárbőr királyfi című mesében az állatalak csak külsőség, amitől akkor szabadul meg a királyfi, miután egy királykisasszony feleségül megy hozzá. A gyerekek kedvencei az apró termetű szereplők, akik mindig győztesen kerülnek ki a bonyodalmakból. Ebben a kötetben Babszem csacsi az, aki a szegényembert segíti, a kapzsi gazdagot pedig bünteti.

Ezt a kötetete olvasva, biztos vagyok abban, hogy az összes többi témában olyan meseválogatás jött létre, amely nemcsak általam ismert meséket tartalmaz, hanem hasonlóan sokszínű, változatos történeteket. Remélem, minden könyvtárban kölcsönözhető lesz a teljes sorozat, amely kedvezményesen megrendelhető. Hat kötet vásárlására is van engedmény. Igazán szép ajándék egy hatos sorozat, és bár nehéz kiválasztani, hogy melyik hat legyen az, a Könyvmutatványosok még néhány kedvencüket biztosan ajánlják. A sorozatról részletes információk ezen az oldalon találhattok.

Mesélj nekem lovakról és szamarakról
(Mesélj nekem sorozat 4. kötete)
Szerkesztette: Luzsi Margó
Illusztrálta: Szalma Edit
Manó Könyvek, 2011

Hírdetés