Üdvözlünk a Könyvmutatványosok körében, Libell Kiadó, gondoltam széles mosollyal arcomon, kezemben tartva A legbátrabb hercegnő című könyvecskét. Jó, hogy van egy ilyen kisméretű, kemény borítójú, jó minőségű színes-látványos könyvecskénk, amit cipelhetünk utazásainkra. Már keresgélek egy ideje olyan hercegnős könyvet, amely más, mint a Disney hercegnők világa. Ez éppen megfelel. Arabella hercegnő történetei egyszerre mesebeliek és hétköznapiak, hiszen sárkánnyal és boszorkánnyal találkozik (mesei szereplők), de ezek a szereplők hétköznapi jellemzőkkel bírnak: a sárkány torkos, a boszorkány fogfájós.

Arabella hercegnő, a könyv főszereplője elsősorban azért tetszik a lányomnak, mert a borítón fényes-lila a ruhája és csillagok díszítik, aztán mert gyakran váltogatja a ruháit és a cipője színben illik azokhoz. Továbbá, mert várkastélyban lakik, mert tud lovagolni és nem utolsó sorban azért, mert mindhárom mesében ő a hős(nő). Az első két részben a népmesék két félelmetes szereplőjével, a sárkánnyal és a boszorkánnyal találkozik Arabella, de mindkettő megszelidül, amikor a legbátrabb hercegnő beszélget velük.

A legelső mesében a félelmetes sárkányt süteménnyel kínálja. Előbbiről kiderül, hogy nem is félelmetes, inkább éhes, és hogy nagyon udvarias, hiszen megköszöni a süteményt. A bűvös erdő című mesének nevelő jellege van: a fogfájós boszorkánynak a fogorvos új fogkefét ad, miután kihúzta fájós fogát. Nem tartoznak a kedvenceim közé a nevelő típusú mesék. Ebben a könyvben azonban kép és szöveg egyensúlyban van, az illusztrációkon pedig a humor dominál: a boszorkány pókhálómintás ruhában, csíkos harisnyában, tűsarkú csizmában nagyon jól néz ki! És még a béka is kapott fogkefét.

A harmadik mese: Arabella, a nap hőse. A cirkuszban a kötélbe gabalyodott légtornászt szabadítja ki, ezért a tömeg háromszoros hurrázással ünnepli.
A rövid szöveg azonban túl bonyolult, tele van többszörösöen összetett mondatokkal. Függetlenül attól, hogy milyen az eredeti angol mese, én magyarul egy sokkal könnyedebb szöveget szerettem volna olvasni. Volt olyan mondatszerkezet, amivel én leírva soha nem találkoztam.

A végére hagytam azt, ami számomra a legmulatságosabb volt: a sárkány hölgy, rózsaszín ruhában! Igaz, hogy túlsúlyos, és elgondolkoztató, hogy a női sárkánynak még a mesében is súlyproblémái vannak, de egyáltalán nem erre éleződik ki a mese, hiszen Arabella nem fogyókúra-receptet ad, hanem süteménnyel kínálja.

Rebeka Lim: A legbátrabb hercegnő
Illusztráció: Caroline Frake
Libell Kiadó, 2011.

Hírdetés