2014_03_15_ Szaloki_Korforgas_borito4A körforgás ritmikus ősi ereje mindennapjaink mozgatórugója. A Föld forog, s vele mi is, körjátékot járnak az évszakok, körbejár az órán az idő, születés és elmúlás közt minden és mindenki körbeér önmagában. Közhelynek látszó kis körök, nagy körök. Örök körök. Az ismétlődés biztonságot ad, ugyanakkor mindig valami újat is hoz, minden következő kört másképp élünk meg, egyre tapasztaltabban, bölcsebben. A körforgás játékába beleszédülünk, vonzásában körbe-körbe haladunk a teljesség felé.

A versek is ugyanígy köröznek körülöttünk, vissza-visszatérnek, így vagyunk Szabó T. Anna Körforgás című költeményével is: már a Tatoktatok című kötetben a kisfiam egyik kedvence volt. Ösztönösen végtelenítve kérte és kéri, számtalanszor egymás után, amíg a barna és zöld színek össze nem folynak a főszereplő ló folytonos újjászületésében. A vers Szalóki Ági lemezén tovább körözve valóságos varázsénekké emelkedik a ritmikus kíséret mellett.

Nehéz eldönteni, hogy könyvhöz mellékelt CD-ről vagy CD-hez mellékelt könyvről van-e itt szó – zene és szó mesterien egészíti ki egymást, stílusosan szólva kerek egészet alkot. Jólesik róluk párhuzamosan gondolkodni, s rögtön az illusztrációról, Kiskovács Eszter munkájáról is szólni. A Körforgás c. vershez tartozó kép árnyékolt kontúrjai és a különböző formájú apró levélminták olyan hatást keltenek, mintha az ábra maga is mozgásban lenne, forogna körbe-körbe. “Barna lóban kiscsikó”: a képen látható a folyamat áramlása is: a ló, kiscsikóval a hasában már lelegelt egy részt a mező kör-alakjából. A “mozgás” a többi képre is jellemző, ahogy a címadó vers szelleme is kihat az egész könyvre és a CD-re is. Körbenézünk a világban, magunkban, láthatjuk a felnőttben élő gyermeket és a gyermekben élő felnőttet, hiszen ez a könyv és a zene mindannyiunknak szól, és az egyik üzenet, amit magában hordoz, az, hogy a művészet világában nem kell és nem érdemes éles határokat húzni gyermek és felnőtt közé. Sokkal inkább fontos a tartalmas és értékes szórakozás. A gyermekek még magyarázatok és elemzés nélkül is érzik a titkos lényeget – a zenénél ez különösen varázslatos tud lenni.

szalokiagikorforgas2Szalóki Ági tisztán szárnyaló hangja minőségi garancia. A Fenyvesi Mártonnal közösen alkotott zenei sokszínűségről Földes Imre zenetudós irányadó gondolatai jutnak eszembe, aki különösen fontosnak tartja a világzene és a különböző kultúrák muzsikájának megismerését.

A kellemes jazzes alaphangulat, a romazene, a népies és a modern elemek humoros ötvözete – asszonykórus Garaczi László versének feldolgozásban –, Erdős Virág énekbeszéddel előadott Négyeshatosa, Weöres Sándor altatójában a csellószóló, a világzene motívumai mind más és más színnel festik ki a versek dallamát és ritmusát. A ritmika nagy erőssége a daloknak, végig jól érezhető rajtuk a természeti népek kultúrájának hatása. A dallamvilágot behálózzák a tradicionális gyökerek, a zene olykor laza rögtönzés jellegű, ugyanakkor tele könnyen megjegyezhető, üdítő dallamokkal. Néhány gyerekverset gyerekek adnak elő, ez még barátságosabbá és otthonosabbá teszi a lemez miliőjét. Az összhatás rendkívül megkapó.

“A sok-sok hang olyan állandó volt itt, mint a sziget partjain locsogó hullámverés.” Szabó T. Anna meséi a könyvben csenddel és álommal tagolják a verseket-dalokat. A költői szépségű mesék olvasása után másképp látunk, hallunk, érzékelünk. Finomabban, mélyebben, természetesebben; mosolygó nyugalmat nyerünk. Egyszercsak szembetűnik az illusztráció három domináns színe: a narancs, a kék és a piros. Hogyhogy nem láttam meg ezt előbb? Hiszen már a borító is előrevetíti a könyv színvilágát, Szalóki Ági fekete-fehér fotójával kontrasztálva. Nem figyeltem. Nem ÚGY figyeltem, ahogy Szabó T. Anna meséi után.

szalokiagikorforgas3Újraolvassuk a könyvet – újabb kör a kortárs és klasszikus költők verseiből szépen megkomponált válogatásban. Immár a fülünkbe költöztek a dallamok, ezzel a “belső kísérettel” kong a kongó bolt. Maszatos parasztgyerek fütyörészik, a szerelem kitakarít szép szavakkal, sik a ső, tiszta fehér liliom koszorú, öreg bácsi ajkán furcsa füstvirágok, telefon-kagylóban saját tenger zúg, macskát veszünk, tíz az ára, húsz az ára. Zsolt hozza a vinyóját, nemjóját, nemjóját, tele van viccel  a négyeshatos villamos, rafinált titok, zsongó éjszaka, csillagfény. Zárul a kör, mégiscsak szép, mégiscsak jó, csiripeli öt kismadár, az utolsó kép, mint egy madaras mandala.*

S mi szépen újra előrelapozunk, forgatjuk a lapokat, még egyszer és még egyszer, zöld mezőben barna ló…  Aztán megint forog a lemez is, körbe-körbe, hallgatjuk, amit olvastunk, olvassuk, amit hallgattunk. A Körforgás szelíd forgószele lesepri a lelkünkről a hétköznapok porát. A Körforgást, mint egy “titkos menedéket”, magunkkal vihetjük bárhová.

Szalóki Ági: Körforgás – dalok és mesék

Kolibri Kiadó 2014

ISBN: 9786155234651

* Idézetek, töredékek Tamkó Sirató Károly, József Attila, Jónás Tamás, Gáti István, Szabó T. Anna, Csoóri Sándor, Garaczi László, Erdős Virág, Weöres Sándor a könyvben található verseiből.

https://www.youtube.com/watch?v=Po3xwN86XI0

szalokikorf4

Hírdetés