Agócs Írisz

Paulovkin Boglárka:

Agócs Írisz egyike a legnépszerűbb mai magyar illusztrátoroknak.

Ő volt az első a fiatal generációból, aki nagy, látványos közönségsikert aratott mint illusztrátor. Míg bizonyos szakmai körök nehezen fogadták el munkáit, addig a közönség óriási lelkesedéssel fogadott minden bájos figurát, ami ecsetei alól kikerült. Az első Aranyvackor pályázatnak is nagy felfedezettje volt.

Internetes megjelenésével is az élen járt: az elsők között adott hírt munkáiról az artistablog.blogspot.com-on. Ez a blog már évek óta élvezetes olvasmány azoknak, akik munkáit figyelemmel kísérik, és ma számos rajongó követheti figyelemmel mindennapos tevékenységét.

Jellegzetes akvarell technikájával készült figuráit ezer közül is felismeri az ember,  Maszat, vagy a Cipelő cicák személyében igazi sztárfigurák életre keltése fűződik a nevéhez. Mindemellett fantasztikus szervező- és lelkesítő ereje is említésre méltó: a fiatal magyar illusztrátorok rengeteget köszönhetnek neki, nem utolsó sorban az Illusztrátor Pajtások alkotói közösséget.

Larsson Mária:

Agócs Íriszről talán mindennél többet mond, hogy a blogjának (Artista blog) 1867 követője van a világ minden részéből. Ez azt jelenti, hogy nagyon sokan szeretik a képeit.
Írisz illusztrációival először 2007-ben a Pagony Klasszikusok sorozatban találkoztam, ahol ő Jancsi és Juliska alakjait formálta meg. 2008-ban Berg Judit cipelő cicáit álmodta papírra. Ebben a sorozatban három könyv is született: Cipelő cicák a városban, Cipelő cicák a hátizsákban és Cipelő cicák a cirkuszban. 2009-ben látott napvilágot a Maszat-sorozat első kötete, a Maszat játszik. Marék Veronika ismert könyvei után Maszat valóban új színfoltot jelentett a magyar gyerekirodalomban, és hiánypótló sorozat lett, hiszen nagyon kevés könyv szólt ekkor a legkisebbekhez. A könyvek kedves szereplői méltán számíthattak sikerre a szülők és a gyerekek körében. Itt külön kell említenem Hóchóc baba alakját, aki életre kel a történetekben. Az én kedvencem Tigriske, a csíkos cica. Idén már a sorozat ötödik kötete jelent meg,  valamennyi kötetben két-két történet szerepel. A társszerző ez esetben is Berg Judit.
Nos, hogy Írisz a gyerekeken és a cicákon kívül a mackóknak is kiváló ismerője, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az a két könyv, aminek a képeit szintén ő festette, hagyományosan vízfestékkel. Az egyik Tandori Dezső Medvék minden mennyiségben című könyve, a másik pedig Julijuli és Mackó Tasnádi Emesétől.
Jó szívvel ajánlom az Agócs Írisz illusztrálta könyveket kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Végezetül az ajándék kép Írisztől, ami 24 órán keresztül letölthető volt.

Hírdetés